[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


TÖRTÉNHETETT-E MÁSKÉNT A VILÁGEGYETEM SZÜLETÉSE?

aszterix - 2007. 01. 14. 01:06 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 334/430. oldal 331 332 333 334 335 336 337 következő Ugrás a(z) oldalra
bnum2
2010. 06. 14. 17:01

Itt nincs energia veszteségről szó.
/Ha lenne: Hova menne kölcsönhatás nélkül az energia?/

A homogén és izotróp sugárzás spektrumának a megváltozásáról van szó.
Olyan módon, hogy a végeredmény megegyezzen az észlelésekkel, de a kiváltó ok, nem a feltételezett tértágulás, csak a gravitáció.

Ez természetesen nem vonatkozik a teljes univerzumra, csak a Föld bizonyos nagyságú környezetére.
Naszvadi
2010. 06. 14. 13:57

Megpróbáltam hangsúlyozni, hogy egy másik modellre gondoltam.
Az általad (is) feltételezett gravitációs hatás következményeként beálló energiavesztés vélelmezhetően nemlineáris karakterisztikájú, vagyis amit a NagyBummban a "tágulás gyorsulása"-ként értelmeznek, az a fáradó fény modellben az előbbiek szerint magától értetődik.
bnum2
2010. 06. 14. 06:23

Igazad van Emil, a 'lénegre tapintottál. :O)
Privát Emil
2010. 06. 14. 00:30

Lehet, hogy hülyeség, mégis szólok. Legközelebb írd azt, hogy kapcsolatban.
Hidd el, nem mindegy!
bnum2
2010. 06. 13. 23:11

Hát nekem úgy tűnik, eddig nem válaszoltál semmivel kapcsolatba nekem.
Esetleg a "fáradó fényre" gondoltál?
Gondolatolvasásból még gyenge vagyok...
Privát Emil
2010. 06. 13. 22:42

Hozzászólásod napját, vagy más egyéb támpontot ismerve jóval könnyebb volna ám visszakeresni !

Naszvadi
2010. 06. 13. 21:54

Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy korábban már írtam olyan modellről, ami az általad felvetett kérdésre egy nemszokványos választ ad.
Illetlenség lenne ismételnem, ezért ha érdekel, keress vissza!
bnum2
2010. 06. 12. 00:02

Nem, de azért a provokáción kívül más választ is várnék. :O)
Privát Emil
2010. 06. 11. 23:02

"Ettől függetlenül, a megfigyelt hatásokhoz elég a gravitációs mező."

Hát ezt meg mire alapoztad?

(Remélem nem vagy akkora bunkó, hogy amikor fentebbi ítéletedet közzé tetted, öncélúan csak a szád jártatása volt fontos.)
bnum2
2010. 06. 11. 20:47

A sötét energia jelenléte azonban módosítja a képet: hatására az Univerzum (így az adott galaxishalmaz környezete is) a foton áthaladási ideje alatt is nem elhanyagolható mértékben tágul, megváltozik a gravitációs mező, így a gravitációs potenciálvölgyből való kilépés "könnyebbé" válik a foton számára.


Tőlem "okosabbak" magyarázták, hogy a tér tágulása galaxison belül nem jelentkezik.

Egyre inkább tévúton járnak.
Ha tudnák, hogy mi az "energia", akkor az is egyértelmű lenne, mi a sötét energia. Igaz akkor 1-2 könyvet újra kéne írni, de elég lenne egy vékonyabb változat.

Ettől függetlenül, a megfigyelt hatásokhoz elég a gravitációs mező.
bnum2
2010. 06. 11. 20:32

A fentebb említett elemzések azonban mind közvetett megfigyeléseken és modellszámításokon alapulnak - a sötét energia létezésére közvetlen bizonyítékot még nem sikerült találni (ami nem is csoda, hiszen valójában azt sem tudjuk, mit is keressünk).


Nem a tudás sötét foltjairól van szó. Gravitációról.
bnum2
2010. 06. 11. 18:19

Korábban felvetettem, hogy gravitációs tér befolyásolhatja-e úgy a normál sugárzást, hogy az a megfigyelésekkel összhangban legyen?

A "normál" sugárzáson olyan sugárzást értek, amiben:
a) nincs vöröseltolódás
b) van vöröseltolódás, de csak lineális az összefüggés, nincs gyorsulva tágulás?

Ezzel kapcsolatban Soosmik-ken kívül van-e valakinek véleménye?
Elminster
2010. 06. 11. 15:04

Szerintem tanulni sohasem késő,

Szomorú, de ez nem igaz.
Egy időskori demens betegség esetén "lekésett" a tanulásról az ember. Alzheimer-kórral már az is jó eredmény, ha az ember emlékszik rá, hogy rá kell ülni a wécére a nagydolog előtt...

Soosmik esetén én erre utaltam, amikor tanulásra szólítottam fel, ha ez még nem késő. Az eddigi "produktuma" alapján bennem erős a gyanú a szellemi hanyatlásra: új információt nem képes elsajátítani, és még a régi ismereteket is kibogozhatatlanul zagyválja. Szerintem az a csoda, hogy a betűket még ismeri...
hanjó
2010. 06. 11. 10:37

A jó pap is hóttig papol.
):^)))
Anna Perenna
2010. 06. 11. 10:16

Szerintem tanulni sohasem késő, és jó pap holtig tanul, és ugyebár, aki "Newton papjának" mondja magát, az "pap", nemde?:)))))))
Elminster
2010. 06. 11. 09:54

Tévedés!

Csak VELED vitatkozom, mivel te még Newton tiszta és világos törvényeiből is képes voltál egy zavaros tudománytalan agyrémet kreálni.

Hidd el kedves barátom, a fizikusok, csillagászok és a kozmológusok tisztában vannak Newton törvényeivel, használni is tudják, és ez a két dolog az, amit rólad nem lehet elmondani.

Csak javasolni tudom, hogy tanuljál még (ha nem késő), mert nagyon kevés vagy a témában, és így az sem véletlen, hogy MINDENKI kiröhög, olyan ostobaságokat írkálsz kényszeresen.

(Mellékesen megjegyzem: a XX. századra világosan kiderült, hogy Newton törvényei és a newtoni világkép édeskevés a valóság leírására. A valódi tudósok ezt felismerték és továbbfejlesztették, te viszont megragadtál egy XVIII. századi szinten, és még azt sem érted teljesen...)
soosmik
2010. 06. 10. 23:37

KRETÉN SZÜLŐK UT"DA VAGY, EZÉRT NEM ÉRTI A TÉBOLYULT AGYAD A FIZIKÁT, NEM VELEM, NEWTONNAL VITÁZOL, EREDJ VISSZA ANYUKÁD DÁCSÁJÁBA, PIHEND KI MAGAD.
Elminster
2010. 06. 10. 21:10

Mondtam, vagy nem mondtam, hogy egyszeri alkalom volt az, amikor annyi időre komolyan vettelek, hogy egy tévedésektől és ostobaságoktól hemzsegő (plusz helyesírási hibás!) hozzászólásodat elolvastam.
A mostaniban sem írhattál mást, mint amit eddig: ostobaságot, tévedéseket, fizikának ellentmondó agyrémeket, zavaros és hibás geometriai elképzeléseket, amelyeknek SEMMI valóságalapja nincs.
Nem értesz a témához, nincs ismereted a témáról, és logikából valamint intelligenciából is hiányosságaid vannak. (plusz kultúrából és jó modorból!)

Nem fogom az őrületed újabb mocskát elolvasni.

SOOSMIK, HÜLYE VAGY!!!!!!
soosmik
2010. 06. 10. 19:17


1916E.

Tébolyultagyú, baromarcú, elmebeteg seggfej. Ne keverd össze a fogalmakat, A DOPPLER ELV NEM HUBBLE TÖRVÉNY, AHOGY A L"FASZ SEM SÉTAPÁLCA. A Szíriusz mozgása sebessége a Doppler képletből adódik a spektrumvonalak eltolódása alapján. A Doppler elv alkalmazása csak rövid távolságon belül alkalmazható a vöröseltolódás értékének magyarázatára, mert 20 fényév távolság után már a térben terjedő hullámmozgás is vöröseltolódást okoz, de ezt már leírtam egy néhányszor.
Seggfej! A Szíriusz távolodik, a képlet szerint, ezt Villiam, és Margaret Huggins 1868 évben megmérte. (Simon Singh: A nagy Bumm.)
Nézzük meg a színezett kört, értelmezni sem tudtad, amit írtam, hogy az F pont környéke legyen fehér, és legyen egyre vörösebb a kör széle felé, vagyis az optikai látóhatárig. El lenne a Hubble törvény SZÍNES MAGYARÁZATA, ami szerint minél távolabb van egy objektum, a vöröseltolódás értéke annál nagyobb.
Ezt Emil barátom megértette, és megvagyok arról győződve, hogy összevetve a további tágulási irányokkal, ami jelen esetben az A-B irány, megértette az egész tágulási elmélet baromságát, vagyis azt, hogy az optikai látóhatár B PONTJÁN LÉVŐ LÁTHAT" ANYAG, a hülye tágulási elméletet elfogadva, már NEM OTT VAN, HANEM ETTŐL 13,7 MILLIÁRD FÉNYÉVVEL TÁVOLABB. Itt a gyorsulva tágulás hülye gondolatát mellőztem.
Ha ezt egy koordináta rendszerre vetítjük, akkor az F pont az origóban van, akkor az Y tengely felső részén a 13, 7 értéknél van az optikai látóhatár A pontja, a B az F alatt 13,7 értéknél, de ez is csak egy virtuális pont, mert a távolodási mozgásirány az AF PONTTAL AZONOS, így az objektum valós helyzete 13,7 értékkel távolabb, vagyis 27,4 értéknél. Ehhez még hozzáadva az AF távolságot kapjuk a 41,1 értéket. A Bumm, és A pont közötti 0,6 értékkel bővítve 41,7 értékre változik. Mivel ez a 41,7 milliárd fényév a az ősrobbanásból keletkezett világ sugárértéke, ez a hülye tágulási elmélet egydimenziós ábrázolása.
A vizespohár elmélet csak a térvakságban szenvedő egyének, vagy a hozzád hasonló rendkívül buta egyének számára elfogadható. A pohár szájában van az űrszonda, ettől durván 14milliárd fényévre van jelölve az ősrobbanás helye, így hátra nézve a hülye agyad szerint nem lenne szabad egyetlen objektumot látni, de mögöttünk is van egy 13,7 milliárd fényév átmérőjű félgömb tele galaxisokkal.
Az X tengelyre is vonatkozik az előbbi példa, ott is van két metszéspont a kör szélén, ami lehetne a marhák szerint, a feltételezett Bumm közeli helye. Itt már csak egy mozgásirány van, aminek kezdőpontja a Föld, és ez a Hubble törvény szerint minden irányban, azonos távolságú objektumok távolodási sebessége, azonos. Ebből látható, hogy a vöröseltolódás értéke a távolságra vonatkozik és nem a mozgásra., de ezt már sokszor leírtam.
Ami a nagy Bumm hivatalos modelljét illeti olvasd el Simon Singh könyvét, ha nem érted majd a hülye mentorod elmagyarázza.
Nincs térlátásod, nagyom buta egyén vagy.
Hubble jól látta, hogy az időt visszajátszva minden mozgás a TEJÚTR"L INDUL, de nem találta meg a jelenség magyarázatát.
Tiszteljétek Newtont, óriás volt nem volt szüksége űrteleszkóp felvételére, tudta, hogy a világegyetem
Végtelen nagy.
előző 334/430. oldal 331 332 333 334 335 336 337 következő Ugrás a(z) oldalra