[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


TÖRTÉNHETETT-E MÁSKÉNT A VILÁGEGYETEM SZÜLETÉSE?

aszterix - 2007. 01. 14. 01:06 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 335/430. oldal 332 333 334 335 336 337 338 következő Ugrás a(z) oldalra
Elminster
2010. 06. 07. 00:38

A kört a Hubble törvény szerint kellett volna színezni seggfej, ahogy írtam.

Ja, a Hubble-törvény szerint, amit te voltál olyan ostoba, hogy egy CSILLAGRA alkalmaztál!

Egyébként meg hülyeséget írtál, és ezt el is magyaráztam részletesen: a vöröseltolódás nem azt jelenti, hogy valaminek a színe vörösebb lesz! A vöröseltolódás azt jelenti, hogy a különböző színképvonalak a spektrum vörös oldala felé mozdulnak el. Úgyhogy ha a vöröseltolódás miatt az elb...tt köröd peremét vörösre mázolod, akkor bizony a közepe felé a szivárvány színeit kell szép sorban belefestened.

Egyébként az egész körös baromságod egy szart sem ért. Annyit nem ér, hogy az időm pazarlása egy szót is vesztegetnem rá.

Persze én vagyok a hülye, hogy a zavaros ostobaságaidat annyi időre komolyan vettem, hogy egyszer legalább elolvastam. Teljesen feleslegesen tettem. Ígérem többször nem teszem.
Aki összekever egy csillagot egy galaxissal, az nem tud olyat írni, amit érdemes elolvasnunk...
tkoz
2010. 06. 06. 23:37

"Vagyis összességében a kilépési energiaveszteség kisebb lesz a belépéskor nyert energiamennyiségnél; a foton plusz energiára tesz szert, így a háttérsugárzás az adott pontban kicsit magasabb hőmérsékletűnek látszik. Hasonlóképp, egy ritka közegen való áthaladás hideg foltként jelenik meg a háttérsugárzás térképén."
Ez az igaz!
soosmik
2010. 06. 06. 23:27

Tébolyultagyú elmebeteg seggfej! Ha avilág minden marháját összeszednék, diszlexia vonatkozásban mindenkit leköröznél, hála annak az értelmifogyatékos elődeidnek. A kört a Hubble törvény szerint kellett volna színezni seggfej, ahogy írtam. Nagyon illik rád a diszlexia jelző, igazi született kretén vagy. Színezd át a kört úgy hogy a széle legyen a legvörösebb, és az F környéke legyen fehér, ha nem érted kérj meg a szomszédból egy hatéves gyereket, az majd megmagyarázza mit kell csinálnod. A fotonhoz nagyon hülye vagy, annyira hülye, hogy egy szót sem érdemes válaszolni.
Naszvadi
2010. 06. 06. 21:51

A foton energiavesztése impulzusvesztést okoz. Az impulzusvesztés pedig a szállított kép elmosódásához vezet (lásd vastagabb üvegen áthaladó fény). Mivel a távoli objektumokon nem figyelhető meg semmi elmosódás, az egész hülyeség, amit a foton energiavesztésére alapozol (és ami a dicső szovjet tudósok ideológiai alapon kidolgozott "fáradó fény" elképzelése volt eredetileg) rég megbukott.

Ezt az elmosódást már egyszer említetted, s leírtam, hogy van olyan modell, amiben nem következménye az elmosódás az energiavesztésnek.
Erre nem reagáltál érdemben, de talán ha megfontolnád, kiderülhetne, hogy lehetséges-e, avagy mégsem.
Próbáld meg!
Elminster
2010. 06. 05. 19:36

Egyetlen haszna volt eddig az, hogy hála nekem, kiderült, a fotonnak is van tömege...

Ne örülj. Nem derült ki semmi, ugyanis a fotonnak továbbra sincs tömege. (Lehet ugyan az E=m*c^2 alapján számolni neki, de a dolognak semmi fizikai tartalma nincs.)

A sok műszaki analfabéta fizikus nem gondolt arra, hogy a tömegnélküli foton nem indukálhat az antennában áramot.

Nem a tömege indukálja, hanem az elektromos és mágneses mezeje. Az áramot csakis elektromágneses kölcsönhatás hozhat létre, abba pedig a tömegnek és a gravitációnak semmi beleszólása nincs. Úgyhogy műszaki (és fizikai) analfabéta barátom, a gimnáziumi fizikából is (újra) megbuktál.

Aki azon gondolkozik, hogy keletkezett a világegyetem, az elmebeteg, mert először azt kellene kideríteni, miből keletkezett az anyag, ÉS AMIBŐL AZ ANYAG KELETKEZETT, AZ MIBŐL KELETKEZETT?

Már magad leírtad az értelmetlenségét a kifogásodnak. És miből keletkezett az, amiből keletkezett az, amiből keletkezett az amiből az anyag keletkezett? És azért megkérdezem tőled: honnan van az örökkévaló anyagod?
Vannak kérdések, amiket nem érdemes firtatni, mivel nincs rájuk válasz. Az örökkévaló anyagodra sincs válasz, csak ugyanaz a hit van, amit az Nagy Bumm esetében kifogásolsz.

E kérdésre nincs válasz, így egy elmélet elfogadása csak hit kérdése, a különböző elméletek eltérő fantáziák szüleményei.

Lásd fent, a végtelen univerzumod is csak egy hit. És még csak nem is a valóságra legpontosabban illeszkedő, sőt sok ponton ellentmond neki.

Így alakult ki a vallásból az ősrobbanás elmélete, egy hülye abbé beteg agyában, amit a fizikához nem értő sok hibátlan barom kritika nélkül elfogadott.

Nem kritika nélkül. Meggyőzték őket, és ők belátták a modell helyességét. Sőt időközben számtalan ponton továbbfejlesztették, csiszolták és a megfigyelések adataihoz igazították.

Aki szót emelt a hülyeség ellen azt kizárták a bandából, így lett Hoyle magányos farkas.

Mert Fred Hoyle valami világnézeti indíttatásból eszement hülyeségeket kezdett irkálni, amiket gyakran már a hivatalos publikációjuk előtt megfelelően cáfoltak. Rossz nézni azt a szánalmas vergődést, amit Hoyle-ék művelnek, miközben a tarthatatlan elméletüket toldozzák-foltozzák és egyre jobban a tudományos élet peremére sodródnak.

Táguló világ? Miért tágulna, milyen alapon állítják a hozzád hasonló seggfejek ezt a baromságot, Tuerego, bnum, a tébolyultagyú Elminster.

Az általános relativitáselmélet alapján nem tehet mást. Az állandó állapot egy instabil pont. Ha egyetlen kis objektum közelebb kerül a másikhoz, azonnal felborul az állandó állapot, és az egész vagy összezuhan vagy szétszóródik. Egyébként még a drágalátos Hoyle-dék is kénytelenek voltak elfogadni az univerzum tágulásának a tényét, és valami olyan kvázitudományos szörnyedelmet kreáltak a magyarázatára, hogy Occam forog a sírjában.

Rajzoljunk egy kört 13,7cm-es sugárral, a kör közepére írjunk egy F betűt, ami a Föld helyét mutatja, a kör vonala az optikai látóhatár. Itt minden irányban találunk látható objektumokat, a Hubble törvény értelmében a Földtől azonos távolságban lévő objektumok vöröseltolódás értéke egyforma, vagyis körszimmetrikus. Lehet színezni a kört úgy, hogy az optikai látóhatár a legvörösebb, és a vörösödés az F ponthoz közeledve körszímmetrikusan egyre csökken, az F pont környéke fehér.
Jelöljünk ki egy pontot a kör felső részén, és az F ponttal összekötve felezzük meg a kört, így három pontot kapunk, ebből kettő a köríven van.

Okés.

Viszont a színezést elb...tad. Ha nem tudnál róla elárulom, hogy a "vöröseltolódás" azt jelenti, hogy egy adott színképvonal a látható spektrum vörös széle felé mozdul el. Tehát a kör szélén lévő vörös szín mondjuk jelképezi azt, hogy az ionizált kalcium ibolya vonala a vörösig tolódott. Így viszont az F irányában a vörösnek nem fehérbe kell átmennie, hanem a spektrumon kell végigmennie a színezésnek az ibolya irányába, jelezve azt, hogy az ionizált kalcium színképvonala egyre kevesebbet tolódik el az alapállapotától.

A hülyék szerint az ősrobbanás a körön kívül történt 600millió fényév távolságban.

Ezt tényleg hülyék állíthatták, ugyanis ekkorra ostobaságot a hivatalos kozmológusok soha nem mondtak. (Van még egy lehetőség: az egészet álmodtad, és mivel egyébként is laza a kapcsolatod a valósággal, azt hiszed, hogy ez az állítás valódi.)

Kérdés: hol, a kör melyik pontján?

Mivel soha senki nem állított olyat, hogy "az ősrobbanás a körön kívül történt 600millió fényév távolságban", így ez utóbbi kérdésed is hibás.

Jelöljük meg a metszéspontokat, a felsőt A az alsót B betűvel. Tételezzük fel, hogy az A pont közelében történt 600millió fényév távolságban a Bumm...

Na innentől kezdődik a hagymázas ostobaság hatalomátvétele. Mivel már az a 600 millió fényéves hülyeség sem igaz, az egész zavaros geometriai okoskodást is le lehet húzni a vécén, minden következtetésével együtt. (Ja és én is fölöslegesen kezdtem rajzolni.)

Ebből látható, hogy a csillagászat A TUDOMÁNY LEGMOCSKOSABB ÁGYZATA, HÁLA A SOK NEWTON TÖRVÉNYEIT NEM ISMERÖ SEGGFEJ CSILLAGÁSZNAK.

Nem. Ebből csak az látszik, hogy halvány lepkefingnyi fogalmad sincs a Nagy Bumm hivatalos konszenzusos modelljéről. A te fejedben csak valami zavaros hülyeség van a témáról, aminek semmi köze a tényleges modellhez. Ha pedig valótlan hülyeségből indulsz ki, akkor tényleg hülyeség jön ki végeredményül is, és ezt a hülyeséget próbálod rákenni a valódi kozmológusokra, mintha a te hülyeségedet ők mondták volna. Nem veszed észre, hogy SEGGHÜLYE vagy a témához?

Nézzük a kérdést a Doppler elv alapján,

Nézzük.

a Szíriusz 8,7 fényév távolságra van a Földtől, távolodási sebessége 45km./sec.

Nem. A Szíriusz "távolodási" sebessége -7,6 km/s, azaz közeledik. (Forrás: http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-id?Ident=name+sirius+a)

A Hubble törvény alapul véve 87 fényévnél, 450, 870fényév, 4500km, 8700 fényév 45000km, és 58000 fényév távolságban a képlet szerint, már nincs látható objektum.

Örvendetes, hogy matematikai alapokon álló érveléssel próbálkozol, de még ehhez is sokat kell tanulnod. Láthatóan a Szíriusz hibás sebességét próbáltad a Hubble-törvényről a fejedben lévő zavaros elképzelésed szerint "kivetíteni". Már a sebességérték sem volt jó, de mondok egy megdöbbentőt: a Szíriusz egy CSILLAG a galaxisunkban. A Hubble-törvény viszont az EXTRAGALAXISOKra vonatkozik!
És még te sértegeted a csillagászokat...

Aztán jöttek a seggfejek, és mesterkélt matematikai számítással Einstein hülye relativitás elméletét alapul véve kitaláltak egy szorzót a Z értékére, és a sok marha elfogadta a magyarázatot.

Nem szorzókról meg Einsteinről van szó. Egyszerűen megmértek olyan mértékű vöröseltolódás z értéket, amit a Newton-i fizikán alapuló doppler nem tud magyarázni.

A világegyetem titka a vöröseltolódás értékváltozásában van, a magyarázata a hullámterjedés törvényében van, vagyis a térben terjedő rezgés energiát veszít, sebessége lassul így a fény esetében fele fénysebességnél, kétszeresére nő a hullámhossz.

Nincs ilyen törvény az elektromágneses sugárzásra. Ennyi.
A foton energiavesztése impulzusvesztést okoz. Az impulzusvesztés pedig a szállított kép elmosódásához vezet (lásd vastagabb üvegen áthaladó fény). Mivel a távoli objektumokon nem figyelhető meg semmi elmosódás, az egész hülyeség, amit a foton energiavesztésére alapozol (és ami a dicső szovjet tudósok ideológiai alapon kidolgozott "fáradó fény" elképzelése volt eredetileg) rég megbukott.

A 1895 alatt van egy oldalára dőlt vizespohár, a pohár szája síkjában van egy űrszonda, ez azt jelenti, hogy itt van a Föld is. Aki ezt lerajzolta nem látott a térben, vagyis az űrszonda után nincs semmi, a pohár bal oldala is üres, a jobboldalon hiányzik az előbbi körön tárgyalt 13,7 milliárd fényév anyaggal tele szakasza, és az a rész, ahol az objektumok most tartózkodnak.

Lásd, megismétlem a képet:

Kedves agyhalott barátom! A képen egy idődiagrammot látsz! A vízszintes irányban az idő telik a Nagy Bummtól a máig (még az óvodásoknak is sokatmondó a kép alján a nyíl "Big Bang Expansion, 13,7 billion years" felirattal.) Így pedig értelemszerű, hogy a szondától jobbra a jövő van, amit természetesen nem rajzoltak meg, mivel csak a modellekből származó feltételezések vannak az univerzum jövőbeli történetétől.
Azt azért nem gondoltam volna, hogy egy idődiagram helyes értelmezése is kifog rajtad. Tényleg előrehaladott az a szellemi leépülés...

Ebből látható, hogy a jelenkor csillagászai Newtonhoz viszonyítva egy kalap szart sem érnek, így lett a tudományból vallás.

Hát, az 1903-as hozzászólásodból csak a saját magad ostobasága látszik. Igazából annyira zavaros értelmetlen és hibás minden amit leírtál, hogy gyakorlatilag elpocsékoltam az életemből két órát ennek a válasznak a megírására. Elegendő lett volna annyit írni:

SOOSMIK, HÜLYE VAGY!
soosmik
2010. 06. 04. 23:09

Hülye seggfej, tanuld meg a fizikát legalább gimnáziumi szinten, nincs egy önálló gondolatod, mindig valami hülyére hivatkozol.
bnum2
2010. 06. 04. 21:10

A térbeni tágulással egyszer már elbuktál, mikor azt montad álljon össze hozzám hasonló 4 okos háttal egymásnak ,stb. és úgy pofára estél...


A pofára esés az volt, hogy értelmes embernek tekintettelek.

Ebben elismerem a tévedésemet. Semmiféle logikai érv nem hat rád.
A saját állításaid következményeit se fogadod el. Ezért szólók ritkán hozzád, nem azért mintha megtörtem volna nemlétező érveid súlya alatt. :O)
Elminster
2010. 06. 04. 19:51

Mindig is paraszt voltál soosmik, de látom az is maradsz.
Nem tudsz, nem tanulsz, csak mocskolódsz és ostobaságokkal szóród (szarod?) tele a netet.

Iskolákban kéne téged mutogatni elrettentő példaként. (Természetesen formalinban!)
soosmik
2010. 06. 04. 18:58

Jó, hogy ezt leírtad így most már Emil is tudja, hogy kretén ősöktől származol. A térbeni tágulással egyszer már elbuktál, mikor azt montad álljon össze hozzám hasonló 4 okos háttal egymásnak ,stb. és úgy pofára estél hogy a további vitákból kimaradtál. talán testvéreidet megkérhetnéd, hogy rajzoljanak egy kört. Maradj a téridőgörbületnél az a hülye agyadnak való téma.
bnum2
2010. 06. 04. 17:05

Azt felejted el, hogy az univerzum nem hasonlít az agyadra, tehát nem sík.
Térben nem létezik az a probléma, amiben megakadtál.

Csak az elképzelés egyszerűbbé tétele miatt, vegyünk egy gömb felszínét.
A gömb egyik pólusánál legyen az ősrobbanás, a másiknál a megfigyelő, tehát "F".
A két pont távolsága jelenleg 13,7milliárd fényév.
A fénysugarak a gömbfelszínén haladnak, ha közben a gömb tágul akkor is.
A megfigyelő bármerre fordul, minden irányban ugyan azt látja.
13,7milliárd fényévnyire az ősrobbanás fényét.
A valóságban ez nem egy síkon (gömbfelszín), hanem a teljes térben történik, csak ezt nehezebb szemléltetni.

Ezt természetesen nem miattad mondtam el, mert te ezt úgy se fogod megérteni. :O)
soosmik
2010. 06. 02. 18:51

Javítás, ÍGY AZ AB TÁVOLSÁG HELYETT ÍGY AZ FB TÁVOLSÁG J".
tkoz
2010. 06. 01. 17:40

ttp://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20100601-osszeolvado-galaxisok-hubbleurtavcso-kolcsonhato-galaxisok-szupernagytomegu-fekete-lyukak-aktiv-galaxismagok.html
soosmik
2010. 06. 01. 16:55


1899.
Privát.

Ami ebben a topikban megy, az nem más, mint szarcséplés. Egyetlen haszna volt eddig az, hogy hála nekem, kiderült, a fotonnak is van tömege, így Einstein hírhedt egyenlete a relativitás elméletével együtt beszart. A sok műszaki analfabéta fizikus nem gondolt arra, hogy a tömegnélküli foton nem indukálhat az antennában áramot.
Maradjunk a topik címénél. Aki azon gondolkozik, hogy keletkezett a világegyetem, az elmebeteg, mert először azt kellene kideríteni, miből keletkezett az anyag, ÉS AMIBŐL AZ ANYAG KELETKEZETT, AZ MIBŐL KELETKEZETT? E kérdésre nincs válasz, így egy elmélet elfogadása csak hit kérdése, a különböző elméletek eltérő fantáziák szüleményei. Így alakult ki a vallásból az ősrobbanás elmélete, egy hülye abbé beteg agyában, amit a fizikához nem értő sok hibátlan barom kritika nélkül elfogadott. Aki szót emelt a hülyeség ellen azt kizárták a bandából, így lett Hoyle magányos farkas.
Táguló világ? Miért tágulna, milyen alapon állítják a hozzád hasonló seggfejek ezt a baromságot, Tuerego, bnum, a tébolyultagyú Elminster.
Te sem érted ezt az egészet, most elmagyarázom, hol kerül be a szar a palacsintába. Ezt nem lehet megérteni csak akkor, ha valaki nem lusta, és követi az utasításomat.
Rajzoljunk egy kört 13,7cm-es sugárral, a kör közepére írjunk egy F betűt, ami a Föld helyét mutatja, a kör vonala az optikai látóhatár. Itt minden irányban találunk látható objektumokat, a Hubble törvény értelmében a Földtől azonos távolságban lévő objektumok vöröseltolódás értéke egyforma, vagyis körszimmetrikus. Lehet színezni a kört úgy, hogy az optikai látóhatár a legvörösebb, és a vörösödés az F ponthoz közeledve körszímmetrikusan egyre csökken, az F pont környéke fehér.
Jelöljünk ki egy pontot a kör felső részén, és az F ponttal összekötve felezzük meg a kört, így három pontot kapunk, ebből kettő a köríven van. A hülyék szerint az ősrobbanás a körön kívül történt 600millió fényév távolságban. Kérdés: hol, a kör melyik pontján? Jelöljük meg a metszéspontokat, a felsőt A az alsót B betűvel. Tételezzük fel, hogy az A pont közelében történt 600millió fényév távolságban a Bumm, így a Föld 14,3 milliárd év alatt jutott el a mostani helyére fénysebességgel, mert az anyag fénynél gyorsabban nem haladhat. Eddig ez így rendben is van, de most jön a nagy baj. A hülyék szerint a tágulás gyorsul, akkor hogy látjuk az optikai látóhatáron lévő objektumokat az A pontban, hiszen onnan távolodunk? EGY MÁSIK KÉRDÉS, AZ F PONTB"L A B PONTBA IS HASONL" SEBESSGGEL HALAD AZ ANYAG, HISZEN A VÖRÖSELTOL"DÁS ÉRTÉK AZONOS, ÉS AMOZGÁSIRÁNY IS, ÍGY AZ AB TÁVOLSÁG MEGTÉTELÉHEZ IS 13,7MILLIÁRD ÉV KELL, VAGYIS FÉNYSEBESSÉG. HA AZ ŐSROBBANÁS AZ A PONT KÖZELÉBEN TÖRTÉNT, HOGY JUTOTT EL AZ ANYAG 14MILLIÁRD ÉV ALATT 28MILLIÁRD FÉNYÉV TÁVOLSÁGRA? MIÉRT LÁTJUK A LÁT"HATÁRON LÉVŐ OBJEKTUMOKAT, HA A TÁGULÁS GYORSUL?
Ebből látható, hogy a csillagászat A TUDOMÁNY LEGMOCSKOSABB ÁGYZATA, HÁLA A SOK NEWTON TÖRVÉNYEIT NEM ISMERÖ SEGGFEJ CSILLAGÁSZNAK.
Nézzük a kérdést a Doppler elv alapján, a Szíriusz 8,7 fényév távolságra van a Földtől, távolodási sebessége 45km./sec. A Hubble törvény alapul véve 87 fényévnél, 450, 870fényév, 4500km, 8700 fényév 45000km, és 58000 fényév távolságban a képlet szerint, már nincs látható objektum.
Aztán jöttek a seggfejek, és mesterkélt matematikai számítással Einstein hülye relativitás elméletét alapul véve kitaláltak egy szorzót a Z értékére, és a sok marha elfogadta a magyarázatot.
Ha megértetted, amit írtam nyugodtan hugyozhatsz, hanem érted, akkor a diszlexia a mérvadó.
Vigyázz! A hülye bnum szerint a téridő közeledik a legmélyebb pontjához, jön az időlassulás, ez a marha is egy igazi "esőember".
A világegyetem titka a vöröseltolódás értékváltozásában van, a magyarázata a hullámterjedés törvényében van, vagyis a térben terjedő rezgés energiát veszít, sebessége lassul így a fény esetében fele fénysebességnél, kétszeresére nő a hullámhossz.
A 1895 alatt van egy oldalára dőlt vizespohár, a pohár szája síkjában van egy űrszonda, ez azt jelenti, hogy itt van a Föld is. Aki ezt lerajzolta nem látott a térben, vagyis az űrszonda után nincs semmi, a pohár bal oldala is üres, a jobboldalon hiányzik az előbbi körön tárgyalt 13,7 milliárd fényév anyaggal tele szakasza, és az a rész, ahol az objektumok most tartózkodnak. Így a világegyetem sugara most 3szor 13,7 milliárd fényév, az átmérője több mint 80milliárd fényév.
Ebből látható, hogy a jelenkor csillagászai Newtonhoz viszonyítva egy kalap szart sem érnek, így lett a tudományból vallás.
bnum2
2010. 05. 31. 07:06

Nem inkontinencia, hanem diszlexia, de ez ki is alakult nálad, bár nem az előző okok miatt. :O)

Ott tartottunk, hogy az egész univerzum tágult, s a tágulása egyenletesen csökkent. Aztán 5-6 milliárd éve történt valami és a tágulást mértéke gyorsulva nő. Legalábbis ezzel magyarázzák az észlelt hullámhossz változásokat
(észlelni csak ennyi észlelhető).

Van aki szerint ezt az ismeretlen "sötét energia" okozza és elfelejtkezik a létező anyag hatásairól.
Kutatások bizonyították, hogy a galaxisok középpontjában mindig van egy fekete lyuk.
A mi galaxisunk története során több (legalább 20) törpe galaxist nyelt el. Ami azt jelenti, hogy a középpontján kívül legalább ennyi nagy tömegű fekete lyuk kering.

pl. itt egy (a képen), aminek a pályája is elég jól egyezik.
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20070602egyszettepett.html

A gyorsulás észlelését akár az Androméda akár más jelentős tömeg okozhatja. Minél közelebb van, annál kisebb tömeg.
Privát Emil
2010. 05. 30. 22:44

"Lefogadom, hogy az Androméda-galaxis pont 5-6 milliárd éve közeledik a tejútrendszerhez."

Szenzációs ötlet. Olyannyira szenzációs, hogy pl. nálam kifejezetten miatta, majdnem kialakult egy inkontinencia nevű betegség/kór-igény...
bnum2
2010. 05. 30. 22:39

Igen kb. 6 milliárd év alakult ki a korongja, azóta akár közeledhet is hozzánk.
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20060713azandromedagalaxis.html

Pontosabban kölcsönösen közeledünk a téridő legmélyebb pontjához.
Ez azt jelenti, hogy az óráink fokozatosan lassulnak. Nem jelentősen, csak annyira, hogy a külső forrásból ideérkező fény hullámhossza kicsit megváltozik. Ezt észlelik "gyorsuló tágulásnak".
Privát Emil
2010. 05. 30. 22:22

"felül kell vizsgálni,"

Aha, tényleg!
Ehhez először is ki ell rúgni minden fizikust az állásából (Anna Perennát is ideértve természetesen :).
Ez nem gond, népszavazásssal simán megoldható.
Aztán olyan segédmunkásokat kell felfogadni, kik még mindenre nyitottak.
Soós Miki bácsi legyen a gyorstalpalós újfizikusképző intézet prodzsektmenedzsere, ehhez ragaszkodom!
bnum2
2010. 05. 30. 22:10

Lefogadom, hogy az Androméda-galaxis pont 5-6 milliárd éve közeledik a tejútrendszerhez.

A két rendszer növekvő gravitációs tere magyarázat lehet a plusz gyorsulás észleléséhez.
Tuarego
2010. 05. 30. 16:08


Azért én mégis úgy értékelem, hogy eljutottunk valameddig.

Odáig például, hogy kijelenthetjük azt, hogy az ősrobbanástól számított 0,4 milliárd évtől a 7-10 Mrd évig terjedő időszakban az univerzumra a LASSUL" TÁGULÁS volt érvényben. Ebben már nincs közöttünk vita.

S ehhez mindjárt hozzátehetjük, hogy ez a szakasz összhangban van a Hubble-törvényt megalapozó vöröseltolódási és távolságmérésekkel, vagyis azzal, hogy minél távolabbi - s ezzel időben korábbi - objektumot vizsgálunk, annál nagyobb vöröseltolódási, s ebből levezethető távolodási sebességet kapunk. Ez az összefüggés nem sérül akkor sem, ha a relativisztikus hatások korrekciós tényezőit, a csillagközi, galaxisközi tér torzító hatásait, valamint a "tértágulás" elvét figyelembe vesszük.

NEM FORDULHAT ELŐ ugyanis, hogy a korrekciós tényezők miatt távolabbi objektumokon KISEBB TÁVOLODÁSI SEBESSÉG adódjon, vagyis a Hubble-törvény visszájára forduljon. Legalábbis a csillagászati mérések ebben a tartományban is igazodnak a Hubble-törvény lineáris összefüggéséhez.

De mit állapíthatunk meg a 7-10 Mrd évtől napjainkig terjedő időszakra?
A helyzet az, hogy ebben a távolsági tartományban( 0-5 Mrd fényév) is sok mérés támogatja a Hubble törvény szerinti, időben előre haladva csökkenő távolodási sebességeket, vagyis a lassuló tágulási trendet. Maga Hubble is ezt a tartományt vizsgálta, s ennek alapján vette észre a róla elnevezett lineáris összefüggést.
Ezzel szemben állnak azok a következtetések, melyeket az Ia-típusú szupernóvák más módszerrel történt távolságméréseiből levontak, ti. hogy nagyobb távolságok adódtak, mint ahogy a Hubble-törvény alapján várható lenne.

Mi a megoldás ilyenkor?

A Csaposommal mi azt gondoljuk, hogy nem a Jolly Joker sötét anyagot, meg a kozmológiai állandót kell azonnal elővenni. Inkább alaposan meg kellene vizsgálni a mérési módszereket, valamint az ezeket befolyásoló tényezőket, valamint azt, hogy ténylegesen is jól ismerjük-e az Ia-típusú szupernóvákat, mert vannak olyan vélemények, hogy esetleg mégsem mindig az 1,4 naptömegű állapotban robbannak föl ezek… és így tovább. Volna még itt mit megvizsgálni, mielőtt kijelentjük, hogy a "sötét energiának" meg a gyorsuló tágulásnak a keze van a dologban.
Érdekes módon, amiatt, mert egyelőre semmi konkrétumot nem tudunk a sötét anyagról, sokkal könnyebb bárhová beilleszteni, hiszen akármit is ráfoghatunk. Ezért nevezem én Jolly Jokernek, ami minden csak nem tudományosan megalapozott bizonyíték.

Különösen azt tartom érdekesnek, hogy miközben az Ia-típusú szupernóvákra alapuló eljárást csak távolságbecslésre használják, távolodási sebességre nem, mégis messzemenő következtetést vonnak le belőle a gyorsuló világegyetemre vonatkozólag. Ez némi elhamarkodottságra utal, hiszen a gyorsuló tágulás feltételezésével éppen azt az összefüggést döntik romba, amelynek értékeit felhasználva mutattak ki egy anomáliát, amit a gyorsuló tágulással próbáltak magyarázni, miközben a Hubble-törvényt bántatlanul hagyták.

Holott ha a korábbiak szerint ezt nem tehették volna meg, hiszen a Hubble törvény nem jelenthet egyszerre lassuló és gyorsuló tágulást is.

Ennek belátásához pedig nem kell egyetemi katedra…

előző 335/430. oldal 332 333 334 335 336 337 338 következő Ugrás a(z) oldalra