[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


TÖRTÉNHETETT-E MÁSKÉNT A VILÁGEGYETEM SZÜLETÉSE?

aszterix - 2007. 01. 14. 01:06 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 329/430. oldal 326 327 328 329 330 331 332 következő Ugrás a(z) oldalra
bnum2
2010. 06. 22. 21:14

Az univerzum háromdimenziós terének metrikus tágulásának szemléltetésére minden helyen a dimenziószámok csökkentését használják.

Igen, mivel a papíron a 4D-ből 2-tőt, max 3-at tudnak ábrázolni.

1. Végül is, egy időben változó, 3 dimenziós testről van szó.

Te leragadtál az ábrázolásnál. Nem érted, hogy ez a valóságnak egy szűkített része, s azért mert ezen az ábrázoláson nem lehet teljes értékű térbeli mozgásokat végezni, a valóságban még lehet.

Azért mert a tágulást a lufi modellel tudják jól ábrázolni, nem jelenti, hogy a valóságban csak egy lufi felszínén tudunk közlekedni.

A felfúvódó lufi azonban megmutatja azt is, hogy a felszínén élők számára észlelhetetlen plusz dimenzió (a sugárirány) mentén a "terük" folyamatosan egy irányban halad


Te nagyon értelmes vagy. Kicsit fiatal, kicsit sokat magolsz megértés nélkül.
Az összes tudásod nem ér egy kalap sz..t, ha ehhez neked "plusz" dimenzió kell. :O)
Amúgy mutassál már nekem egy linket, ahol ehhez 4 térdimenzió kell az időn kívül! Ami összesen 5. :O)
Ha nem kell, akkor meg ne beszéljél itt össze-vissza plusz dimenziókról, amikor a meglévőket se tudod felfogni.

Tehát mielőtt másokat lenézel, legalább 4-ig tanulj meg számolni.
csimbe
2010. 06. 22. 20:57

Kedves Elminster!
Régóta töröm a szavannára specializálódott eszemet, hogy mit kell érteni egy kozmikus méretű négydimenziós gömb alatt. A magyarázataid alapján, a következőre jutottam. A gömb teljes térfogata, minden egyes topológiai pontja, az X,Y, Z térkoordináták origójának számít, a gömb átmérője, pedig a 13,7 milliárd év időnek megfelelő távolságnak. Jól gondolom?
Elminster
2010. 06. 22. 20:41

Nálad valami erős kép és dimenzió zavar van.


Nálam nincs. Érzésem szerint nálad van.

Az univerzum háromdimenziós terének metrikus tágulásának szemléltetésére minden helyen a dimenziószámok csökkentését használják. (Van másik módszer is: eleve a Friedmann-Lemaître-Robertson-Walker metrikával képletekben felírni az egészet, de az a hozzátok hasonló "szavannai képzetekkel sújtott" laikusoknak nem segítség.)

A lufianalógia esetében az univerzum háromdimenziós terét egy gömbfelszín kétdimenziós felületével modellezik. A modellben nem a háromdimenziós gömb a lényeg, hanem csak és kizárólag a felülete! A lufifelszínen élők számára csak ez a felület létezik "térként", ahogy számunkra csak a szokásos három dimenzió létezik térként.

A felfúvódó lufi azonban megmutatja azt is, hogy a felszínén élők számára észlelhetetlen plusz dimenzió (a sugárirány) mentén a "terük" folyamatosan egy irányban halad, úgyhogy számukra ez a plusz dimenzió időnek számít. Ennek analógiájára lehet elképzelni a metrikusan táguló háromdimenziós terünket is, amelyre merőlegesen, számunkra észlelhetetlen dimenzió irányában, folyamatosan halad az univerzum tere egy irányba. Ez a dimenzió nekünk is az idő.

Ha visszafelé haladunk ennek a plusz dimenziónak a mentén, akkor eljutunk ugyanúgy a kiindulóponthoz, mint ahogy a lufifelszín kétdimenziós lakosai ha visszafelé haladnának a számukra időnek számító sugárirányban, akkor eljutnának a lufivilág kezdőpontjához.
És ugyanúgy, ahogy a lufivilág kezdőpontja nincs rajta az aktuális lufifelszínen, a Nagy Bumm helye sincs az aktuális terünkben. Az a pont csakis a múltban van.

A lényeg: nem tudsz olyan mozgást, tágulást, nyúlást kitalálni, ami nem a 3D-s térben történne, s amihez nem elég az.

Nem kell kitalálnom, mert már nálam okosabbak kitalálták. Sőt még én is tucatszor leírtam, de te nem vagy képes felfogni. Igen, a lufianalógiáról van szó!
Mivel az agyunk nem képes elszakadni a 3D-től, ezért az általad kért tágulást egyel kevesebb dimenzióban ábrázolva (lásd lufi) próbáltam szemléltetni, hozzátéve azt, hogy a folyamat pontosan ugyanígy történik a háromdimenziós terünkkel is, miután a modellhez hozzáadod a korábban elvett dimenziót. (Csak az már elképzelhetetlen a szavannai majomaggyal.)

Részemről befejeztem a veled való meddő próbálkozást. Annyira megcsontosodott gondolkozásmódod van, hogy reményét sem látom arra, hogy képes lennél megszabadulni a laikus tévképzeteidtől. Javasolnám, hogy olvasgass utána, de szerintem úgyse tennéd meg. Eddig se történt nálad semmi haladás a megértésben, pedig a téma már jópár hónap óta feltűnt több alkalommal.
bnum2
2010. 06. 22. 18:55

Ha nyíltnak feltételeznénk, akkor fel kéne tenni azt a kérdést is, hogy hol van, miből áll az Univerzum "környezete"


A "semmi" a vákuum, amiből a kvantumfluktuáció révén létre jött.
A tóba dobott kő okozta hullámok se a tóból veszik az energiát.
Az univerzum töltése állítólag 0, valószínű az energiája is.
Mi csak az átlagtól való eltérést észleljük.
bnum2
2010. 06. 22. 18:48

A fizikai törvények bizonyos ettől több dimenziós magyarázata nem jelenti, hogy 4D-ben ne lehetne leírni az eseményeket.
bnum2
2010. 06. 22. 18:46

Nálad valami erős kép és dimenzió zavar van.

Ha 3D-ben egy testet akár milyen irányba, esetleg az összesbe, elkezdünk nyújtogatni, attól még mindig 3D-ben lesz a test.
S az se kell túl hangsúlyozni, hogy a változások időben történnek.

Az, hogy számodra elképzelhetetlen egy 3D test időben való változásának a leírása 4D-ben (3D + idő) azt fogadd el egyéni korlátoltságodnak, de ne akard másokra rátukmálni a korlátaidat.

A lényeg: nem tudsz olyan mozgást, tágulást, nyúlást kitalálni, ami nem a 3D-s térben történne, s amihez nem elég az.
A fizikai törvények bizonyos ettől több dimenziós magyarázata nem jelenti, hogy a valóság is úgy működik.

Előző példámra vissza térve:
Viszont a sín nem nyúlik.

De nyúlik, ha elég meleg van. Nyúlásának oka más mint a tértágulása, de bizonyítja, hogy a nyúlása miatt nem szükséges egy újabb dimenzió.
hanjó
2010. 06. 22. 17:03

»Ha nyíltnak feltételeznénk, akkor fel kéne tenni azt a kérdést is, hogy hol van, miből áll az Univerzum "környezete", ...«
- A "határtalanság" kérdése se könnyebb.
(Az Univerzum "körutakkal" van 'határolva'.)
tkoz
2010. 06. 22. 16:32

Zárt 1 sor ha a független változó a végtelenhez tartva konvergens, és nyilt ha divergens. Tehát ez a határérték az időtengelyen -13,5*10a9.ken év. És mennyi a többin?
Anna Perenna
2010. 06. 22. 13:45

Ha nyíltnak feltételeznénk, akkor fel kéne tenni azt a kérdést is, hogy hol van, miből áll az Univerzum "környezete", ahonnét energiát vehet fel, illetve ahová energiát adhat le, mert "a semmiből" NEM vehetne fel energiát. És egyáltalán, teljesen értelmetlen dolog is az Univerzum "környezetéről" mint olyanról beszélni, hiszen akkor annak is az Univerzumhoz kéne tartoznia. A metrikus tágulás azt jelenti, hogy A TÉR tágul, amihez már a Nagy Bumm idején rendelkezésre lett bocsátva a szükséges energia, ezért az expanzióhoz nincs szüksége az Univerzumnak arra, hogy valami külső környezetből vegyen fel energiát.....
Elminster
2010. 06. 22. 10:36

Megint nem válaszoltál a kérdésre, ami az őspukkanás cáfolatának legjobb kétdimenziós ábrája.

Mert az a geometriai szemét nem cáfolata semminek, ugyanis semmi köze a valósághoz. Egy szót sem érdemes rá vesztegetni, miután olyan alaptalan feltételezéseket használtál fel benne, hogy "a Nagy Bumm a körön kívül történt valahol hatszázmilliárd (sic!) fényévnyire".
Egy rakat szemenszedett hülyeség az egész. A tudatlan agyad hagymázos lázálma.

Na most itt, befejeztem veled a küszködést. Ha te nem vagy képes tanulni, az a te bajod, végül is te maradsz segghülye...
A többieknek továbbra is javaslom Dávid Gyula 2009-es előadás-sorozatát. (Itt keressétek a "Kozmofizika '09" sorozatot.)
soosmik
2010. 06. 22. 09:48

100622EL.

Te gerinctelen jellemtelen szar patkány! Megint nem válaszoltál a kérdésre, ami az őspukkanás cáfolatának legjobb kétdimenziós ábrája. Olyan alacsony értelmi szinten állsz, hogy a lényegét nem érted a kérdésnek, ezért nem tudod mi a látószög, és ezért nem tudod értelmezni a 1440 alatti képet, ami láthatóan bizonyítja, hogy nincs táguló világ. Newton törvényeit nem ismered, nem is érted, a bunkóságodnak részben ez, másik részben lehet, hogy egy hülye papnövendék vagy. Ami a nőket illeti, a hülye szőkepicsa jelző, nem az én találmányom. Nagyon sok értelmes nő van a tudomány területén, lehetnek jó matematikusok, orvosok, gyógyszerészek, de a fizikához nincs érzékük, nincs térlátásuk, a kőkorszakban nem volt erre szükségük, mert a férfiak vadásztak, így erre nem volt szükségük. A buta nő is lehet értékes, akkor, ha olyan buta, hogy a kispárnát nem a feje alá teszi.
Már írtam, kretén szülők utóda vagy, még ahhoz sincs eszed, hogy észrevennéd EGYETLEN IZRAELI CSILLAGÁSZ SEM ÍR ŐSROBBANÁSR"L, TÁGUL" VILÁGR"L. Ők tisztelik NEWTONT és törvényeit, nem véletlen, hogy olyan robotrepülőt gyártanak , ami idelátogat, körülnéz, majd visszamegy.
Jó, hogy a léggömböt említetted, BAROMARCÚ a léggömb nem üres, SEGGFEJ, hol van a Föld helye a léggömbödben? Rajzold le.
Te nyomorult, a modern távcsövek paraméterei ismertek, ha nagy távolságból látnak egy spirálgalaxist aminek síkja a látóirányra merőleges, egy átlag 100000fényév átmérőt feltételezve a 1440 alatt látható képpel, a távolság is meghatározható.
Az elektronika tudománya az egekbe szárnyal, már megcsinálták a mechanikai alkatrészektől mentes merevlemezt is, és nem tudjuk hol van a csúcs, amit ma tudunk az holnap már kevés, a tudomány így fejlődik.
A csillagászat már nem tudomány, megölték azok a hülyék, akik nem értették Newton gravitációs tőrvényét, és hülyeként elfogadták egy nyomorék aggyal született bohóc görbült tér elméletét, ezek a hozzád hasonló barmok zömmel AMERIKÁBAN élnek.

Elminster
2010. 06. 22. 08:45

A vonat elindul a Ny.Pu-ról és halad valamerre.
Azért mert az indulása a "múlt", a jelenlegi helye meg a jelen, még nem jelenti, hogy a kiindulási helye nem ebben a 3D-ben lenne.
A sínen vissza menve, el lehet érni a kiindulási helyére.

Viszont a sín nem nyúlik. A pontos magyarázatot lásd az előző hozzászólásomban.

Az általános relativitáselmélet szerint az univerzum tere metrikus tágulásban van. Azaz minden 3D koordinátapontja egyben a kiindulóponttal is megegyezik. Ezt a helyzetet csak úgy tudnád a vonatos példáddal szemléltetni, ha egy infitezimálisan rövid sínre lerakod a vonatodat, majd a sínt kezded nyújtani, amelyen álló motorral áll a vonat. T idő után a vonat "eljut" X távolságba, de kérdem én: honnan "indult"? A sín melyik kitüntetett pontjáról? Mert ugyanis csak a sín hosszában mérhetsz! Ha a sínen kívül álló bakterházhoz viszonyítanád, akkor már te is belevonnál egy idegen dimenziót a modellbe.
Elminster
2010. 06. 22. 08:31

Senki nem állította azt, hogy a látható világ minden pontja azonos távolságban van a kezdettől ez a tébolyult hülye agyadnak a szüleménye.

Pedig ezt állítják. Olvass utána. Kulcsszó: metrikus tágulás (metric expansion)

de azt nem mondták, hogy a táguló világ minden pontja a kezdőponttól egyenlő távolságban van, mert ez egy gömbfelületet határoz meg.

Igen "gömbfelületet" határoz meg. Csakhogy egy négydimenziós "gömb" felületét.
Tanulmányozd a lufianalógiát, ami elég jól szemlélteti a 4D-s "hipergömb" 3D felszínének a tágulását, esetünkben speciel egy 3D térben kitáguló 2D gömbfelszínnel.

Kifogásoltad a 14,3 milliárd fényév távolságot, Grandpierre Attila a 2003-ban írt cikkében a világ korát 15milliárd évre becsülte.

Olvass utána! Ezt már pontosan megmérték. Az univerzum kora 13,7 milliárd év plusz-mínusz néhány százmillió év. Le vagy maradva ismeretekben soosmik, mint a borravaló! Azt nem értem, hogy miért szenvedek egy ilyen ignoráns tudatlan barommal, mint te vagy?

Negyedik dimenzió, mint távolság, te szerencsétlen elmebeteg hülye szőke picsa.

Ezt a nőtársaink nevében határozottan elutasítom. Sossmik, te egy tahó paraszt vadember vagy. Semmi tisztelet nincs benned az embertársaid, különösen a nők iránt? Ez a mentalitás más az újkőkor végén kiment a divatból...
Az idő, mint negyedik dimenzió igenis "beváltható" távolságra. Itt is a lufianalógiát érdemes tanulmányozni. A 3D modellben az univerzum a lufi 2D felszíne. Viszont miközben fúvódik fel a lufi, ez a felszín egy rá merőleges irányban mozog: a lufi sugara mentén. Ez a sugár az, ami a lufianalógiában térbeli dimenzió, viszont az egyel nagyobb dimenziószámú valódi univerzumban ez az irány az idődimenziónak felel meg.

Marha egyszerű dolog, de sajnos még bnum-nak sem esett le. Ő is hozzád hasonlóan meggyökeresedett majomagy-képzetekkel gondolkozik. Azt hiszitek, hogy az univerzumban a galaxisok egy fix és változatlan 3D térben mozognak. Mintha még mindig a szavannán lennénk és leopárdokkal meg gazellákkal "dolgoznánk".
Nem.
Ahogy az általános relativitás elmélet szerint a gravitáció gyurmázza a test körüli teret, ugyanúgy az univerzum történetében a tér folyamatosan nyúlik. Ha egy test nem mozdul sehová (azaz követi a Hubble-áramlást és marad az együttmozgó koordinátáján), akkor azt a testet csupán a tér metrikus tágulása vonszolja magával. Így alakul ki az a látvány, hogy minden távolodik mindentől. Ha pedig minden test marad a saját együttmozgó koordinátáján, akkor egyik sem mozdult el a térhez képest, mégis távolodnak egymástól. Ez egyet jelent: mindegyik test mindegyik koordinátapontja egybeesik a tágulás kiindulópontjával. (Vagy fordított nézőpontból: egyik sem egyezik a kiindulóponttal, mivel az mindegyiktől ugyanakkora távolságban van az idődimenzió mentén a múltban) Emiatt ostobaság a kiindulópontot keresni, vagy a kiindulópont helyére alapozva zavaros geometriai okoskodásokba bocsátkozni: a kiindulópont egybeesik az univerzum minden jelenlegi 3D koordinátapontjával, csakhogy T=-13,7 milliárd év időkoordinátán található.
soosmik
2010. 06. 21. 23:17


2015EM.

Te szemét mocskos gerinctelen jellemtelem patkány! A kétdimenziós tágulásnál nem adtál választ arra a kérdésre, hogy jutott el 13.7 milliárd év alatt 20milliárd fényév távolságra az anyag? Ha van a szomszédodban egy tízéves gyerek, segíthetne a kérdés megoldásában.
Senki nem állította azt, hogy a látható világ minden pontja azonos távolságban van a kezdettől ez a tébolyult hülye agyadnak a szüleménye. Lemaítre, és Friedmann volt az, aki azt állította, hogy tágul a világegyetem, minden mindentől távolodik, de azt nem mondták, hogy a táguló világ minden pontja a kezdőponttól egyenlő távolságban van, mert ez egy gömbfelületet határoz meg. Baromarcú, a 13,7 milliárd év, idő nem távolság, a 13,7 milliárd fényév a távolság.
Kifogásoltad a 14,3 milliárd fényév távolságot, Grandpierre Attila a 2003-ban írt cikkében a világ korát 15milliárd évre becsülte. Ezen vitatkozni értelmetlen időtöltés, mert nem volt Őspukkanás.
Azét tisztelem Newtont, mert kivételes tehetség volt, logikailag rájött, hogy a világ végtelen. Azokat a csillagászokat, fizikusokat, akik hisznek az Ősrobbanásban, ki kell vágni a tudományból, mint macskát szarni.
A csillagászat tudománya vallássá minősült, így a teremtés elmélete lett a világ keletkezésének egyedüli elfogadható magyarázata, így már Hawking szerint is csak egy kérdés maradt, ki teremtette a teremtőt?
Tébolyultagyú tudatlan patkány, mint hülye, nem vagy egyedül, méltó társad a nyomógravitációs másik patkány
Negyedik dimenzió, mint távolság, te szerencsétlen elmebeteg hülye szőke picsa.
bnum2
2010. 06. 21. 20:57

Elsiklottál egy aprócska, de lényegbevágó dolog felett: a távolság = 13,7 milliárd év
Ez csak egyet jelent. Négy dimenzió barátom, négy dimenzió!


Te siklottál el afelett, hogy 13,7 milliárd éve történt és ez 13,7 milliárd fényévnyire van tőlünk.
3 tér és egy idő dimenzió. Ez csak számodra felfoghatatlan.

Tehát a távolság nem az idő, csak a mértékegység miatt az idő mértéke és a fényévben mért távolság mértéke megegyezik. :O)

A 3D-s térbeli mozgás is 4D-s, mert idő nélkül nincs mozgás.

A vonat elindul a Ny.Pu-ról és halad valamerre.
Azért mert az indulása a "múlt", a jelenlegi helye meg a jelen, még nem jelenti, hogy a kiindulási helye nem ebben a 3D-ben lenne.
A sínen vissza menve, el lehet érni a kiindulási helyére.
Bár a sín a Földhöz kötött, a térben semmi se akadályozza (legfeljebb hiányos ismeretünk, de ez nem fizikai kategória), hogy egy korábbi térbeli pontot felkeressünk.
Ehhez nem kell "elhagynunk" a dimenziónkat.
bnum2
2010. 06. 21. 20:39

Ha ez az állításod igaz lenne, akkor nem lehetne tágulást észlelni.
hanjó
2010. 06. 21. 20:00

Kérdés, hogy az atomok (molekulák) közötti és atomokon belüli (van-e egyáltalán) tér megegyezik-e a galaxisok közötti térrel, mert van egy olyan nézet, miszerint az erőterek egymást kiszorítják (lásd diamágneses anyagok).
hanjó
2010. 06. 21. 19:43

Honnan tudható bizonyosan az, hogy az Univerzum zárt, mert ez csak okoskodás?
(Az expandáló rendszerek hűlnek. Jöhet-e majd egyszer a "hőhalál"?)
Anna Perenna
2010. 06. 21. 19:07

Jaj, ez a hét vicce lesz:)))))
Egy laikusnak próbáltam beszélni az Univerzum tágulásáról, és mondtam Neki, hogy a Nagy Bumm óta minden mindentől távolodik, még a testünket alkotó részecskék is távolodnak egymástól, csak annyira kis mértékben, hogy az kimutathatatlan. Mire az illető válasza ez volt:
"No, jól van, most már van magyarázat arra, hogy miért hízunk":)))))))
Elminster
2010. 06. 21. 10:43

Na akkor gondolkodj már egy kicsit, lécci!
Mi történik azzal az eseményhorizonttal, ha valamilyen hatás a feketelyukát felgyorsítja?
Mert egy másik feketelyuk bíz felgyorsítja.
Tán még annyira is fel tudja gyorsítani, hogy a feketelyuk kikacsint az eseményhorizontja mögül.
Ez csak sebesség függvénye.


Na, akkor olvasgassál:
http://www.astroengine.com/?p=1503
The results from Sperhake's simulation were very interesting. Unlike previous simulations examining lower-energy collisions, far more energetic gravitational waves were produced. So much so that 14% of the total masses of the colliding black holes were converted into gravitational wave energy. So far so good. If this extreme (and unlikely) scenario were to occur, perhaps we'd know what to look out for in the noisy LIGO data, and we might gain an estimate of how much mass black holes shed in these encounters. However, there's another outcome to this research: black holes keep their event horizons no matter what is thrown at them.


Tehát a lényeg magyarul: még a fénysebességet megközelítő fekete lyukak is megőrzik az eseményhorizontjukat, semmi anyag onnan nem "kacsint ki". A gravitációs hullámok energiája viszont tényleg távozik, és ez az, ami az akkréciós korongok anyagával kölcsönhatásba lépve irtózatos gammakitörést okozhat egy fekete lyuk-fekete lyuk ütközésnél.
előző 329/430. oldal 326 327 328 329 330 331 332 következő Ugrás a(z) oldalra