[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


TÖRTÉNHETETT-E MÁSKÉNT A VILÁGEGYETEM SZÜLETÉSE?

aszterix - 2007. 01. 14. 01:06 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 379/430. oldal 376 377 378 379 380 381 382 következő Ugrás a(z) oldalra
Privát Emil
2010. 03. 25. 19:50

"Miért nem próbálsz nyomó gravitációban gondolkodni legalább egy percig?"

Ha léteznének az általad vélt részecskék melyek a testeket szerinted egymás felé nyomják, akkor akkor azok lapátkereket is hajthatnának, ugye?
Vagy nem?
Mit tippelsz miért nincsenek olyan erőművek, melyek az általad feltételezett ránk zúduló részecskék energiáját hasznosítják?

bnum2
2010. 03. 25. 19:35

Az anyagveszteséggel csak a graviton szerű részecskék létét vontam kétségbe.

Az Astrojan féle verzióban természetesen anyag (energia) többlet keletkezne.
Az ő verziójával nem csak a nyomó irány a fő baj, hanem a külső sugár forrás,
ami hat minden anyagra, mégis kimutathatatlan.
bnum2
2010. 03. 25. 19:20

Azt tudom.
A "mosollyal" csak egy anyagtól elválaszthatatlan tulajdonságot próbáltam jelezni, ami önmagában nem létezhet.

Valamelyik mesében fordult elő, hogy lassan eltűnt a macska, már csak a mosolya látszott.
A fizikusok is úgy hiszik, lassan eltűnik minden aztán marad a Higgs bozon.

Véleményem szerint a tömeget nem egy külön részecske hordozza.
Mások meg úgy látják "jó lenne" ha lenne higgs bozon, mert akkor nem kéne újra gombolni a kabátot.

Újra kell. :O)
Elminster
2010. 03. 25. 15:23

Tehát ha nő a sebesség, nő a mozgó anyag tömege, a gravitációja,

Nem nő.

Amivel kevered az a tehetetlen tömeg. A tehetetlen tömeg az, ami a gamma*m0 alapján növekszik a sebességgel. A tehetetlen tömeg csak egy viszonyszám a gyorsító erő és az általa okozott gyorsulás között.

Ezzel szemben a gravitációt a jelen tudásunk szerint a nyugalmi tömeg okozza. Ez pedig (ahogy a neve is mutatja) független a relatív mozgásállapotoktól. Ez utóbbi nyugalmi tömeg az, amit a részecskefizika Standard Modelljében Peter Higgs az ún. Higgs-bozonok hatásaként írt le.

A kavarásod oka az lehet, hogy a Newtoni viszonyok között (emberi sebességek, emberi méretek, emberi tömegek) a nyugalmi és a tehetetlen tömeg olyan jó közelítéssel egybeesik, hogy senki nem veszi a fáradságot a megkülönböztetésükre. Mozgó testeknél is lehet a nyugalmi tömegükkel számolni az F=m*a képletet, és nem vétünk számottevő hibát.

Jelenleg semmilyen kisérlet sem bizonyitja, hogy a gravitáció részecskékből áll.

Igaz.
Viszont a kvantummechanika alapja - mint a nevében is benne van - a fizikai entitások kvantáltsága, azaz jól körülhatárolható anyag/energia-csomagokként való kezelése. Ha a gravitációt be akarjuk vonni a kvantumfizika területére, akkor feltételeznünk kell, hogy valamilyen úton-módon a gravitáció is kvantált, azaz részecskékre bontható. Az érdekes az lesz, ha véletlenül olyan elképesztő eredményt adnak a mérések, hogy nem maga a gravitációs kölcsönhatás kvantált, hanem a téridő. Na, az például tényleg egy gyökeresen új fizikát eredményezne...
Anna Perenna
2010. 03. 25. 14:50

Csak akkor látszanak halottnak, amikor alszanak:)) Előfordul, hogy éppen az asztalon "tálalják ki magukat", miután jóllaktak:))
tkoz
2010. 03. 25. 13:40

Tehát ha nő a sebesség, nő a mozgó anyag tömege, a gravitációja,és ha a gravitáció részecske mint a Higgs bozon, vagy gravion ezek száma növekedik-e és mitől?
Tehát ez volt a kérdés.


Jelenleg semmilyen kisérlet sem bizonyitja, hogy a gravitáció részecskékből áll.
De ha lesz bizonyiték?
Tuarego
2010. 03. 25. 13:28


Kedves Bnum!

Az általad említett tömegvesztéssel kapcsolatban lenne egy feltevésem.

Ha elfogadjuk az anyag/energia megmaradás törvényét, meg az E=mc^2 ekvivalenciát, akkor ebből a kettőből nem következik, hogy az univerzumunkból valami is "eltűnne", hanem csak átalakulások vannak.

Mert ugyan létezik annihiláció, de létezik ennek ellentéte (párkeltés) is. De ha még azt feltételezzük, hogy az anyag energiává alakulása gyakoribb, mint a fordítottja, akkor sincs "vége" a világnak!

Hiszen az az energia, ami az anyagból alakult át, az működik, hatást kelt a világban, ha nem tömegként, akkor valamilyen egyéb módon, például szétröpítő erőként, a világegyetem nagy léptékű mozgását (tágulását) elősegítve. Hasonló módon, mint ahogyan a helyzeti és mozgási energia egymásba alakulásánál látjuk. Energia sem itt, sem az univerzumban nem vész el, csak átalakul, miközben az energiaegységre számított összmennyiség univerzum szinten nem változik.

Ezért leht abban az elképzelésben is valami, amit astrojan állít, hogy az anyagi világ alapjelenségei közé nemcsak a hagyományos (vonzó) gravitáció tartozik, hanem az ezzel ellentétes hatású szétröpítő alapjelenség, amelyet ő nyomógravitációnak nevez, de az elnevezés most lényegtelen.

Felfoghatjuk a világ működését olyan módon is eszerint, hogy ennek a két működési módnak - amely azonban ugyanarra az alaptörvényre vezethető vissza - a dialektikus összhangját. Vagyis ahogyan a mágnességben az egyik pólus feltételezi a másikat, úgy a gravitációs vonzás is feltételezi a szétröpítő ellenhatást, mert különben az egész világ egy iszonyúan kicsi, mozdulatlan térfogatban létezne, semmi mozgás, semmi változás nem történne benne.

Az, hogy ennek a szétröpítő hatásnak, vagy energiának mi a valódi mibenléte, vagyis hogy ez-e a feltételezett sötét energia, vagy astrojan nyomógravitációja, vagy egyéb ismeretlen kölcsönhatás, - nos, abban nem foglalnék el határozott álláspontot, de bízom benne, hogy előbb-utóbb valami kiderül ez ügyben is.
Tuarego
2010. 03. 25. 12:55


Köszi Anna a fotót a Schrödinger macskákról.

Aranyosak, s nem látszanak semmilyen százalékos valószínűséggel sem halottnak.
Anna Perenna
2010. 03. 25. 12:15

Hát, ha "a mosoly atomját" nem is fedezték fel, de a "bájos" kvarkokat igen:))
tkoz
2010. 03. 25. 11:45

Nem tud erre senki most válaszolni, anno Einstein sem tudott tehát ha a Higgs-bozont végre kimutatják én ugy gondolom egy teljesen új és egységes fizika lesz Hawkins ha jól irom jelenleg összefércelt uj elméleteket csak nem látszik sok elméleti kapcsolódás, mivel kisérleti bizonyiték nincs Na pl mi van ha Higgs-bozon még sem létezik.
elképzelésem szerint a relativitás elmélet és a kvantummechanika elméletét szeretnék összekapcsolni...és nyilván uj tételek lesznek Mik? a brain-elmélet...
na ez hogy kapcsolódik a régiekhez...fogalmam sincs. Másnak IGEN?
bnum2
2010. 03. 25. 06:52

A tömegveszteségre vonatkozó kérdésemre nem reagáltál...

Bocs, reagáltál, csak nem mondtál semmit.

Szóval ha komolyan vesszük Einstein képletét: E=m*c^2,
akkor ha energia távozik belőle, akkor tömeget kell veszítenie.
S a tömegveszteségnek idővel nőnie kéne, mivel folyamatosan energiát közöl egy másik testtel.
Ennek igaznak kéne lennie, ha részecske távozna az adott tömegből, kölcsönhatva a másikkal.

A kölcsönös részecske csere se megoldás, mivel ennek a részecskének akkor is távoznia kell (automatikusan) ha nincs kölcsönhatás.

Ha egy test megfigyelése során megváltoztatom a sebességemet, akkor a relativitás elve miatt nagyobbnak érzékelem a tömegét is.
Mitől szaporodtak meg a "Higgs bozonok"?
Ha lefékezek, akkor lecsökkennek.
Ez akkor is úgy van, ha akkora távolságból figyelem, hogy nem kaphat információt a sebesség változásomról.
bnum2
2010. 03. 25. 06:34

Miért nem próbálsz nyomó gravitációban gondolkodni legalább egy percig?


A nyomógravitációval kapcsolatban már jópárszor feltettem pár kérdést.
Soha nem válaszoltál.

1. Honnan jön ez a rengeteg anyag és energia ami a nyomó gravitációt okozza?
2. Az anyaggal való kölcsönhatás során, miért nem izzik fel az anyag?
3. A tenger mélyén mérhetően nagy a nyomás. A nyomás hatására a homokszemek miért nem préselődnek a sziklák oldalához?

Ez biztos volt egy perc, többet meg nem érdemes. :O)
bnum2
2010. 03. 25. 06:26

Ja igen a a Higgs-bozon, amit szintén nem fognak megtalálni.
Egyszerűen egy hamis feltételezésre épül az egész.

Olyasmi, mintha atomi szinten keresnénk a mosoly atomját.

Nélküle is van tömege, annak aminek tömegének kell lennie.
A tömegveszteségre vonatkozó kérdésemre nem reagáltál...
Anna Perenna
2010. 03. 25. 05:56

Azért nem csökken a tömegük, mert a tömeget a Higgs-bozonok szolgáltatják (ha léteznek, de remélem, hamarosan kiderül ez is:)). Higgs-bozonok nélkül minden fénysebességgel száguldozna, mert nem lenne semminek sem tömege, így atomok sem állhattak volna össze (amennyiben helyes ez az elmélet, ha kiderülne, hogy nincsenek Higgs-bozonok, ezért lenne szükség gyökeresen más elméletekre)......
astrojan
2010. 03. 25. 01:37

Minden atom hozzájárul a gravitációs térhez, ha 10milliárd éve állandóan távozik belőle a "graviton"..
Honnan vetted ezt a bárgyúságot? Miért nem próbálsz nyomó gravitációban gondolkodni legalább egy percig? Nem távozik az atomból semmi csak ha bomlik vagy átalakul.

A fekete lyuknál is azért nagyobb a "gravitációs tér" mert a graviton nem kifelé jön hanem befelé megy (kifelé csak kevés jön vagy semmi). Ettől (is) jó a nyomó gravitáció, mindent megold.

A DVAG graviton a gravitáció okozója, kimutatása történhet mérleggel például. A részecskét magát meg majd később kimutatják ha végre megértik, hogy őt kell keresni.

De ha ennyi év magyarázat és szájbarágás után még ennyire nem érted a nyomó gravitációt akkor nem csoda ha tévúton jársz..

Meg fogják találni a gravitont mert anyag (energiarészecske).

Tudod mit nem fognak megtalálni? A teret. Mert az nem anyag. Úgy hajlítgatjátok a teret, hogy még senki nem mutatta ki !!! A nemlétező teret. Látod ez tényleg tévút..

Tuarego
2010. 03. 25. 00:07


Szerintem a graviton keresésének van reális alapja.

Gondolj arra, hogy az elektromágneses kölcsönhatások hordozó részecskéje a foton, a kvarkokat a gluon tartja egymás közelében. Logikus az a feltételezés, hogy gravitációnak is van valami hordozó részecskéje, mert különben valamiféle távolba hatást kellene feltételezni.

Ámbár azt sem zárnám ki, hogy valamilyen módon maga a anyag által kifeszített erőtér önmagában kifejezi a gravitációt, s nem kell neki ezen felül közvetítő részecske, mert a többi közvetítő részecske már ebben az állapottérben, erre rárakódva működik.

Ez utóbbi bekezdés azonban erősen teoretikus jellegű, ezért ne vegyétek ti se komolyan…
bnum2
2010. 03. 24. 22:27

Jó lenne, ha végre, már a gravitonokat is megtalálnák


Nem fogják.
Minden atom hozzájárul a gravitációs térhez, ha 10milliárd év állandóan távozik belőle a "graviton", akkora mennyiségben, hogy csillagászati távolságban is folyamatosan észlelhető, akkor az adott atom tömege miért nem csökken?

A fekete lyukaknál a gravitációs tér, hogyan lehetne nagyobb mint az eseményhorizont?

Az igazság az, hogy ez a részecske hipotézis (bár számolható valami), egy tévút.
Privát Emil
2010. 03. 24. 22:24

"Az anyagnak nincs szüksége a működéséhez számokra, függvényekre, tenzorokra, fizikusokra, hiperbolikus, parabolikus vagy akármilyen más térre, téridőre vagy nőre."

Primitív maszlag. Ezzel legfeljebb bölcsödéseknek mondtál újat.

Írj inkább arról, hogy anyagi rendszereknek mi szükségük van a te nyomógravitációs ideológiádra, és mi okból?
Írd meg inkább, hogy miféle előnye származhat valamely anyagi rendszernek abból, ha elhiszi, hogy van nyomógravitáció?

Anna Perenna
2010. 03. 24. 20:10

Meg "Schrödinger macskái" egy kvantumugrással az asztalon teremnek, amikor eszünk, "alagutaznak" az udvari sátor és az ebédlő között:)) E-mail-ben tudok róluk fényképet is küldeni:))
Anna Perenna
2010. 03. 24. 20:08

Mit értesz azon, hogy "a gravitációs tér nem anyagi jellegű"? Hogy nincsenek gravitonok?
Jó lenne, ha végre, már a gravitonokat is megtalálnák, mert elméletileg már minden mérhető tulajdonságuk ki van számítva, persze, egy kicsit másképpen, mint amit Astrojan feltételez róluk. De majd reméljük, előbb-utóbb erre is fény derül.....
előző 379/430. oldal 376 377 378 379 380 381 382 következő Ugrás a(z) oldalra