[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


Einstein buktája

Socratus - 2007. 04. 27. 17:52 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 308/1057. oldal 305 306 307 308 309 310 311 következő Ugrás a(z) oldalra
Anna Perenna
2010. 02. 23. 18:30

Főleg ha zokni nélkül veszik át a Nobel-díjat:))
cyprian
2010. 02. 23. 18:34

Felesége, Miléva bosszúból nem mosott zoknit, mert úgy gondolta, hogy ő érdemelte a Nobel díjat :))
Anna Perenna
2010. 02. 23. 18:54

De azért gondolom, a Nobel-díjjal járó összeget megosztotta Feleségével:))
cyprian
2010. 02. 23. 19:14

Képzeld nem!
Újabban állítólag előkerült egy írás, miszerint Einstein médsem adta oda Milévának a válásuk után a Nobel-díj pénzösszegét. Ezt nemrég olvastam, lehet hogy kacsa. A válásukkor ugyanis beígérte, hogy oda adja, erre azt mondják van dokumentum.
Anna Perenna
2010. 02. 24. 07:33

Kérdés, hogy amikor Einstein átvette a Nobel-díjat, már elvált volt-e. Ha még nem, akkor nem szép dolog Tőle, hogy semmit sem juttatott Milévának a pénzből, de ha már elváltak, akkor érthető is, hiszen az elvált házastársaknak jogilag már semmi közük egymáshoz, hacsak nincsen közös gyermekük......
demokritosz
2010. 02. 24. 09:01

Anna

"Kérdés, hogy amikor Einstein átvette a Nobel-díjat, már elvált volt-e. "

Einstein 1922-ben vette át (az 1921 évi) díjat. Hivatalosan 3 évvel korábban (1919-ben) vált el Mileva-tól, de már 1914 óta nem éltek együtt.

1914-ben Einstein visszaköltözött németországba, mert Max Planck közbenjárására Berlinben kínáltak neki állás. Mileva elkísérte Einsteint Berlinbe, de hamar összeveszett Einstein unokatestvérével, Elza-val, akivel ekkor már Einstein együttélt.

Mileva a két fiúgyermekkel visszaköltözött Svájcba, Einstein pedig Berlinben maradt. Állítólag Einstein megígérte, hogy rendszeresen küld pénzt a gyermekeknek, de ezt nem tudjuk, hogy teljesítette-e. Állítólag azt is megígérte, hogy ha megkapja a Nobel-díjat, akkor azt Milevának és a gyerekeknek adja. (Honnan tudhatta előre, hogy Nobel díjat fog kapni?)

Egyes források szerint Einstein oda is adta a pénzt, más források szerint csak a felét, ismét más források szerint semmit sem adott. Az utóbbit támasztja alá az a tény, hogy Mileva komoly anyagi problémákkal küzdött, mert az egyi fiukat skizofréniával gyógykezeltetni kellett.

Ha megkapta volna a Nobel-díjjal járó pénzt (úgy tudom, hogy akkoriban 90 ezer dollár volt az összeg), akkor valószínűleg nem lettek volna anyagi gondjai.

cyprian
2010. 02. 24. 09:19

Láttam egy filmet az NG-n egy dokumentumfilmet még 2005-ben "Einstein felesége" cimmel. A filmben dokumentumok és kortársak megmaradt elmondásai alapján igyekeztek feltárni Einstein első házasságát. Szörnyű sorsa volt Mileva Maricnak, Einstein első feleségének. Neked való téma.

Együtt jártak egyetemre, Miléva bejárt az órákra, Einstein csak imitt-amott, Miléva jegyzeteiből tanult. A tanárok ezért megorroltak Einsteinre, és Milévának jobb jegyei voltak. Azonban Mileva teherbe esett Einsteintől, és ekkor az egyetem a kor szokásainak megfelelően nem engedte meg, hogy mindketten egyszerre tanuljanak az egyetemen, de felajánlották nekik, választhatnak, melyikük folytatja. Miléva visszalépett, Einstein tanult tovább. Ettől kezdve Miléva fizikus szakmaisága már csak annyiból állhatott, amennyit Einsteinnek segíteni tudott. Azonban mindkét szülő egymás ellen hergelte az ifjú házasokat, végül is elváltak. Miléva a két gyerekkel visszautazott a Vajdaságba szüleihez. Sajnos az egyik gyerek kezelhetetlenül idegbeteg volt, sokszor voltak dührohamai. Hol idegszanatóriumban volt, hol hazahozták. Ebbem Miléva teljesen tönkre ment. A vajdasági család nem bocsátott ki azóta sem semmiféle dokumentumot.
Nem egy szívderítő történet.
Anna Perenna
2010. 02. 24. 10:35

Érdekes kérdés ezek után, hogy vajon mi lett volna, ha nem Einstein, hanem Miléva folytatta volna tanulmányait, és nem Einstein, hanem Miléva szerzett volna fizikusi diplomát. Vajon Einstein ebben az esetben is felfedezte vona a fényelektromos jelenséget, illetve a relativitáselméletet? Ha igen, fizikusi diploma nélkül is kaphatott volna fizikai Nobel-díjat? Vagy vajon Miléva felfedezte volna mindazt, amikt Einstein fedezett fel?
demokritosz
2010. 02. 24. 11:18

cyprian

"Nem egy szívderítő történet. "

Hát nem. Ráadásul nem is igaz. Szokásodhoz híven össze-vissza irkálsz olyan dolgokat, amelyre csak imitt-amott emlékszel.

1. "Miléva a két gyerekkel visszautazott a Vajdaságba szüleihez."
Ekkor (1899-ben) még csak 1 lányuk volt, Lisa-nak hívták. Lisa nevelőszülőknél halt meg skarlátban, 2 éves kora körül. Később, amikor 1903-ban Albert és Mileva összeházasodtak, az után született a két fiuk.

2. "Sajnos az egyik gyerek kezelhetetlenül idegbeteg volt, sokszor voltak dührohamai."
Ez Eduard volt, a kisebb fiú, de ő abban az időben, amiről írsz, még meg sem született.

3. "Hol idegszanatóriumban volt, hol hazahozták."
Ez már sokkal később történt. Eduard egy svájci szanatóriumban halt meg.

Cyprian, ezek valójában nem lényegi dolgok, csak az a baj veled, hogy a fizikai kérdéseket is ugyanilyen pongyolán kezeled.
cyprian
2010. 02. 24. 11:18

Általában nem tudni, mennyire segített Miléva Einsteinnek, csak annyit tudni, hogy mindent megvitattak egymással. Viszont azt konkrétan lehet tudni, hogy Miléva a fényelektromosság témaköréhez nagy mértékben hozzájárult.
Miléva szülei ugyanis elküldték a lányukat Lénárd Fülöphöz dolgozni tanulmányút gyanánt. Ezzel egycsapásra két legyet akartak ütni, mert arra is jó volt, hogy lányukat egy kicsit elválasszák Einsteintől. Lénárd Fülöpnél volt akkoriban a kor legmodernebb fényelektromos laboratóriuma. Lénárd Fülöp Hertz tanítványa volt, és a fényelektromos kísérleteit éteres elvi alapon kezelte, mint ahogy ezt Hertz is tette. Egyébként ezt az elvi állásfoglalását élete végéig megőrizte.

Einsteinnek semmiféle gyakorlati, kísérleti tapasztalata nem volt a fényelektromosság témaköréből. Igen jól jött neki a visszatért Miléva tapasztalata. Ezek után azt mondom, hogy Einstein Nobel-díjas munkájában mindenképp társszerző volt Miléva, csak a részesedési arány lehet vitatott.
demokritosz
2010. 02. 24. 11:29

Anna

Nem kell mindent készpénznek venni, amit cyprian ír. Mileva a terhessége miatt maradt ki az egyetemről. Később folytatta, de nem tudta letenni a záróvizsgákat.

"Vajon Einstein ebben az esetben is felfedezte vona a fényelektromos jelenséget..."

A fényelektromos jelenséget Lénárd Fülöp és Starkl fedezte fel.

"Ha igen, fizikusi diploma nélkül is kaphatott volna fizikai Nobel-díjat?"
Kaphatott volna. Madam Curie elintézte volna ezt is.

"Vagy vajon Miléva felfedezte volna mindazt, amit Einstein fedezett fel? "

Mileva értelmes nő volt. Egy évig Lénárt Fülöpnél volt gyakornok, innen ismerte a fényelektromos hatást. De a felfedezéshez nem volt köze. A relativitáselmélethez sem volt semmi köze, csak annyi, hogy amikor Einstein 1905-ben publikálni akarta a cikkét, még Mileva neve is rajta volt, mint szerző. De Einstein az utolsó percben kíhúzta, mondván: mindketten egykő (einstein) vagyunk.

Privát Emil
2010. 02. 24. 23:23

Kedves Anna Perenna!

Minthogy demokritosz nevű levelező írta, hogy Mileva értelmes nő volt, fogadd fenntartással!
demokritosz
2010. 02. 28. 09:40

Anna Perenna

"Vajon Einstein ebben az esetben is felfedezte vona a fényelektromos jelenséget..."

Amint írtam, a fényelektromos jelenséget nem Einstein fedezte fel. A pénzzel erősen befolyásolt média azonban szereti elferdíteni a tényeket.

A felfedezők Lénárd Fülöp és Starkl voltak. Ők jöttek rá arra a jelenségre, hogy egy fénnyel megvilágított fémdarabból elektronok lépnek ki. Több érdekes dologra is rájöttek a kísérletek során:

1. a fémből kilépő elektronok száma a megvilágítás erősségétől függ
2. a kilépő elektronok sebessége a megvilágító fény frekvenciájától függ
3. egy bizonyos frekvencia alatt megszűnik az elektronok kilépése

Vagyis a jelenség felfedezéséhez és a kísérletek elvégzéséhez Einsteinnek semmi köze sem volt. Annyit tett hozzá Lénárd Fülöp és Starkl felfedézéséhez, hogy gyártott egy gyerekes képletet a kilépő elektronok sebbessége és a megvilágítási frekvencia összefüggésére. Valószínűleg a pontosabb mérések ma már nem igazolnák Einstein képletét, de erről nem szeret beszélni a pénz befolyása alatt álló média.

Nagyon kellemetlen lenne, ha kiderülne, hogy Einstein ebben is tévedett. Ugyanis papíron ezzel a képlettel indokolták Einstein Nobel-díját. Túl sok embernek kellene magyarázkodnia a díj odaítélése miatt, köztük a Nobel-bizottságnak is.

Ha kiderülne, hogy Einstein egy tévedésért kapott Nobel-díjat, ez megtépázná a Nobel-bizottság tekintélyét, megkérdőjelezné a Nobel-díj komolyságát, és megsemmisítené Einstein tévedhetetlenségébe vetett hitet is.

Ezt semmiképpen nem akarják. Még akkor sem, ha ezzel a tudomány további fejlődését akadályozzák meg.

hanjó
2010. 02. 28. 10:56

Mire való a cézium katód, mikor a nátrium sokkal olcsóbb?
Privát Emil
2010. 02. 28. 10:56

"Valószínűleg a pontosabb mérések ma már nem igazolnák Einstein képletét, de erről nem szeret beszélni a pénz befolyása alatt álló média."

Igazán mulattató összeesküvéselmélet. Elképzelem, amint az összes médiacsászár ill. hírszolgáltató titkos tanácskozás keretében arról tárgyal, hogy amennyiben pl. egyik kínai intézmény kutatói kimutatnák Einstein felismerései valamelyikének hibáját, miként kéne gyorsan beléjük fojtani a szót, nehogy fecsegésük folytán megrendüljön az európai hírforrások - valamint a Nobel bizottság iránti bizalom, ill. nehogy nevetség tárgyává váljon maga az európai kultúra is!
demokritosz
2010. 02. 28. 15:36

Szabad a gazda.
hanjó
2010. 02. 28. 19:25

Mennél pozitívabb egy fém, annál kisebb a kilépési munkája.
Fémek kilépési munkája
Fém _____ aJ _ eV _ nm <-- határhullámhossz
Cézium ._ 0,31 1,96 635
Kálium __ 0,36 2,26 550
Nátrium _ 0,41 2,55 485
Lítium .__ 0,42 2,64 470
[http://www.indumark.hu/lexikon/lexmain.htm]
demokritosz
2010. 02. 28. 20:20

Elhiszem. És mi a kérdésed?
hanjó
2010. 02. 28. 21:11

Már egyszer 'elhangzott', de nem adtál rá választ, folytatom:
a megvilágítás hatására a fotokatódból kilépő elektron mozgási energiája kisebb, mint a fotonhoz rendelhető hf energia.

hf > ½mv², miért?
demokritosz
2010. 03. 01. 08:30

hanjó

"hf > ½mv², miért? "

hf=1/2 mv2 + a kilépési munka

Ezért?
előző 308/1057. oldal 305 306 307 308 309 310 311 következő Ugrás a(z) oldalra