[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


TÖRTÉNHETETT-E MÁSKÉNT A VILÁGEGYETEM SZÜLETÉSE?

aszterix - 2007. 01. 14. 01:06 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 28/430. oldal 24 25 26 27 28 29 30 31 32 következő Ugrás a(z) oldalra
malbork
2011. 11. 19. 22:15

Einstein szerint elvi akadálya van a tökéletes szinkronizálásnak?

Én nem tudok ilyenről. Addig úgy gondolom, hogy az órák szinkronizálása a távolság megmérésénél nagyságrendekkel pontosabban elvégezhető. Inkább az a saccolásom, hogy az indulás és beérkezés értelmezésével lesz a gond.
Elminster
2011. 11. 19. 21:34

Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a bázistávolság megmérése az egyik legegyszerűbb dolog. Ha centis pontossággal lemérjük (ami pedig a jelenlegi geodézia esetén lehetséges), akkor a maradék hiba nanoszekundumnál is kevesebb futási idő-hibát eredményez csak.

Talán majd egyszer kiderül, hogy ez csak feltételezés volt részedről.
Mentségedre szolgáljon, hogy az volt tőled nagyobb tudású emberek esetében is.

Továbbra is tartom magam ahhoz az álláspontomhoz, hogy bármely két földi pont koordinátája könnyebben megmérhető centiméteres pontossággal, mint két különálló pont időmérésének a szinkronizálása. Ez utóbbi ugyanis az, amire Einstein azt mondta, hogy LEHETETLEN kivitelezni.
A kutatómérnökök is csak annyit tudnak csinálni a két ponton álló órák szinkronizálása kapcsán, hogy a TŐLÜK TELHETŐ LEGJOBB eredményre törekednek, de mi garantálja, hogy ez a "legjobb" elég jó, tekintettel arra, hogy Einstein szerint elvi akadálya van a tökéletes szinkronizálásnak?

bnum2
2011. 11. 19. 20:36

Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a bázistávolság megmérése az egyik legegyszerűbb dolog. Ha centis pontossággal lemérjük (ami pedig a jelenlegi geodézia esetén lehetséges), akkor a maradék hiba nanoszekundumnál is kevesebb futási idő-hibát eredményez csak.

Talán majd egyszer kiderül, hogy ez csak feltételezés volt részedről.
Mentségedre szolgáljon, hogy az volt tőled nagyobb tudású emberek esetében is.
malbork
2011. 11. 19. 16:28

Ajjaj! Nyomni kell tovább, az operások nem kaptak új pénzt. Szerintem.
Igleauge
2011. 10. 29. 16:02

Tehát 1 antiproton tömegének pontos megmérése után sejtelmem sincs hogyan mérhetnek bármit is túl nagy hibával, ahhoz, hogy a levont következtetés nem állja meg a hlyét?
Igleauge
2011. 10. 29. 15:53

Bocsánat téves link!
Igleauge
2011. 10. 29. 15:52

Elminster
2011. 10. 26. 09:22

Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a bázistávolság megmérése az egyik legegyszerűbb dolog. Ha centis pontossággal lemérjük (ami pedig a jelenlegi geodézia esetén lehetséges), akkor a maradék hiba nanoszekundumnál is kevesebb futási idő-hibát eredményez csak.
A komolyabb mérési probléma a két ponton szinkronizált időméréssel van, mert itt nem centis pontossággal kell mérni, hanem nanoszekundumnyi pontossággal. Míg a távolságmérés pontosságára jellemző, hogy még egy kisiskolás is képes milliméter pontossággal mérni egy szimpla vonalzóval, addig az időmérés nanoszekundumnyi pontosságához hiper-szuper nagysebességű eszközök kellenek. A nagyobb probléma és a bonyolultabb eszközök pedig valószínűbbé teszik, hogy az időmérésben van még valami figyelembe nem vett dolog.
Naszvadi
2011. 10. 26. 08:13

Nem olvastam végig, de azt észrevettem, hogy használtak üvegszálas kapcsolatot, s azt nem olvastam, hogy figyelembe vették volna a fény gravitációs elhajlását ebben, vagyis talán a bázistávolságot emiatt egy picivel rövidebbnek feltételezhették, mint az valójában volt.
Elminster
2011. 10. 23. 10:21

Remélem tudod, hogy fizikai Nobel-díjat kapott 3 dajkamesét író egyén.


Hogyne tudnám! Minden alkalmat megragadok, hogy a hozzád hasonló zakkant szobazseniknek az orra alá dörgöljem. Ez a Nobel-díj is azt mutatja, hogy a VAL"DI tudomány karavánja halad, míg ti, buta kutyák, csak ugattok, mert másra nem vagytok képesek...
soosmik
2011. 10. 22. 22:36

Nálad nincs szellemi leépülés, mert szellemi szint sincs. Olvasd el a 7879 alatt írtakat. Remélem tudod, hogy fizikai Nobel-díjat kapott 3 dajkamesét író egyén.
Elminster
2011. 10. 22. 12:11

Bunkókám! A hullámmozgásnak van frekvenciaértéke, és interferencia lehetősége is.


Bunkókám!

MINDEN KVANTUMNAK VAN FREKVENCIAÉRTÉKE! A neutrínónak is. Sőt, minden kvantum képes interferenciára, a neutrínó ugyanúgy, mint a foton.

És egyik kvantum sem végez hullám"mozgást", a foton se. A KVANTUMOK HULLÁMSZERŰEN IS VISELKEDNEK. Nem ilyen-olyan közegek mechanikai hullámzásai, hanem hullámtermészetet mutató önálló entitások. Nincs nekik közegük, mert maguk a hullámok, a viselkedésük hullámnak megfelelő differenciálegyenlettel írható le.

A korodról meg ne is beszéljünk. Nálad az idő a szellemi leépülésedet erősíti...
Elminster
2011. 10. 22. 12:05

Látom, megszületett minden idők legprimitívebb és legtudatlanabb "magyarázata" a korán érkező neutrínókra.

Most őszintén, mi a búbánatos francnak okoskodik az, aki még a tényekkel sincs tisztában, nem beszélve a gimnáziumi matematikáról?????

A hiba ott van, hogy a GPS rendszer a földi görbületre van kalibrálva, ami az utak hosszát a valóságnak megfelelően jelzi.

Ez itt fent akkora ostobaság, hogy arra nincs megfelelő kifejezés az emberi fogalmak között.
Hülye vagy ehhez soosmik, fogd már fel!
A GPS pontos háromdimenziós adatot ad, hülyegyerek. X-Y-Z. Illetve esetünkben gömbi koordinátarendszerben: szélesség-hosszúság-magasság.
Az meg szimpla középiskolás matematika, hogy két koordinátákkal megadott pont között a legrövidebb távolságot kiszámoljuk. Descartes-i koordinátarendszerben ez szimpla Pitagorasz-tétel, de gömbiben sem sokkal bonyolultabb.

A neutrinó mozgása nem hullámmozgás,

Tényleg nem az.
DE!
...hogy a fény hullámmozgás.

A fény sem hullámmozgás. Hülyegyerek.

Minden kvantum megy, ahogy megy. Mindegyik pontosan ugyanúgy. Hullámként és részecskeként egyszerre. A foton is ugyanúgy mozog, mint a neutrínó. Semmi különbség nincs a kettő között, és egyik sem hullámmozgás. Ahhoz ugyanis közvetítő közeg kellene, és a hullámmozgás esetén soha nem történik valódi előrehaladó mozgás, csak a közeg lokális rezgése az ami terjed. Mind a foton, mind a neutrínó esetében viszont ami ebben a pillanatban itt volt, az később ott lesz, tehát valóban elmozdult a helyéről.
soosmik
2011. 10. 22. 09:40

Bunkókám! A hullámmozgásnak van frekvenciaértéke, és interferencia lehetősége is. 57 évesen már lehetne egy kevés eszed is.
Privát Emil
2011. 10. 22. 01:34

"A neutrinó mozgása nem hullámmozgás, egyenes vonalban terjed, és akadálytalanul megy a kőzetlemezekben is"

Tegnap magam is egy kőzetlemezben ültem, és pontosan azt láttam, amit te gondosan megmértél.
Jött egy neutrínó, nagyon jött. Kicsikét be is kellett húznom a nyakam, hogy ne pont az agyamon menjen át. Gyönyörű volt. Úgy suhant át a fejem búbja felett , mint aki hall, se lát. És tényleg nem végzett hullámmozgást!.
Katonai neutrínó lehetett. (Rájuk jellemző csak, hogy hullámaikat oly kifogástalanul tudják elnyomni önálcázás céljából - öninterferenciával - hogy az maximálisan kimeríti a lakosság szándékos megtévesztésére irányuló sunyi lopakodás vétségét)
soosmik
2011. 10. 21. 23:51


GPS.

A hiba ott van, hogy a GPS rendszer a földi görbületre van kalibrálva, ami az utak hosszát a valóságnak megfelelően jelzi.
A neutrinó mozgása nem hullámmozgás, egyenes vonalban terjed, és akadálytalanul megy a kőzetlemezekben is. Egy 750 km.-es távolságnál, ami a neutrinóforrás és az észlelő között van, a távolságot a neutrinó egyenes vonalban teszi meg. Ilyen távolságnál a forrás, és az észlelő között a Föld görbülete már jelentős, így rálátás nincs. Ebben az esetben az elfogadott fénysebesség miatt úgy tűnik, hogy a neutrinó mozgása gyorsabb, mint a fénymozgás. Tehát a földi görbület egyenes fölötti szakasza, hosszabb mint az egyenes.
Példaként egyszerű a földi adatokkal magyarázni. Vegyünk a földi egyenlítőn két egymással átellenes pontot, ennek távolsága a neutrinó útvonala szerint két földi sugár összege, ez GPS rendszerrel, durván 20ezer km.
A két mozgás között lényeges az is, hogy a fény hullámmozgás. Ezt a mérést csak úgy lehetne eldönteni, ha lenne két olyan pont, ahol 750 km. távolságban lenne rálátás, és a fény, a neutrinó azonos időben indulna az észlelőhöz, itt az érkezési sorrend eldönthetné a vitát.
Elminster
2011. 10. 21. 09:01

Tehát az EU állampolgárainak befizetett adóit problémás mérésre költötték.
Mifelénk - az én falumban - az ilyesmit így nevezik: hűtlen kezelés!


Tévedés ne legyen, barátom, az OPERA neutrínódetektort a standard modell által megjósolt neutrínó-osszcilláció kimutatására hozták létre. Az egy melléktermék, hogy valami okból kifolyólag anomáliás neutrínó futási időket mértek. Gondolom őket is zavarja a probléma, ami ugyan nem tartozik a megcélzott vizsgálathoz, de jelzi azt, hogy valami még nem tökéletes a rendszerben.

Az egyutas sebességméréseknél pedig tényleg az órák szinkronizálása a probléma, mivel Einstein megmondta, hogy ez lehetetlen. A mérnökök viszont megpróbálják mindenféle trükkökkel mégis megoldani. Vagy sikerül az elvárt pontosságot elérniük, vagy nem, de egyáltalán nem szabad azon csodálkozni, hogy egy ilyen rendszerben anomáliás időmérési adatok bukkannak fel.
bnum2
2011. 10. 21. 06:55

Gondolom a te faludban ezért nincs még CERN. :o)

A mérések mindig problémásak.
A fizikusok igyekeznek a tudásukhoz mérten minden zavaró tényezőt kiküszöbölni.
Ez nem mindig sikerül és nem is mindig rajtuk múlik.

Te gondolom tökéletes munkát végzel, és a körülmények változása sem változtathat ezen.
Akkor te Istentől is többre tartod magad, mert annak a munkájában is lehet "kisebb" hibákat találni.
Kivéve annak, aki ez a világot tartja a lehetséges világok legjobbikának.
előző 28/430. oldal 24 25 26 27 28 29 30 31 32 következő Ugrás a(z) oldalra