[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


TÖRTÉNHETETT-E MÁSKÉNT A VILÁGEGYETEM SZÜLETÉSE?

aszterix - 2007. 01. 14. 01:06 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 366/430. oldal 363 364 365 366 367 368 369 következő Ugrás a(z) oldalra
astrojan
2010. 04. 30. 01:18

..a gyorsító hatás a foton energiáját nem a sebességének a növelésével éri el, mert az lehetetlen..
Most vitatjuk éppen, miért lenne lehetetlen? Nehogy válaszolj rá!!

1. A PR kisérletben a lefelé eső fotonnal valami történik, mert néhány méterrel lejjebb (22.5 méteres ejtőtoronyban mértek) már nem nyelődik el a detektorban.
2. Ha megfelelő ütemben mozgatod a detektort (10 -től 50 Hz -et használtak) akkor meg elnyelődik.

Mire gondolsz a kisérlet alapján? Ha a detektornak sebességet adsz akkor kikompenzálhatod ami elromlott a fotonban. Vajon mi romolhatott el?

Tételezzük fel, hogy lefelé nőtt a foton sebessége. Ez esetben logikus, hogy a detektor hangszóróval történő (lefelé) mozgatásával e sebességnövekedés kompenzálható.

Így is történt. A fénysebesség nem állandó.


tkoz, gyorsulhat. És ha gyorsul a fény akkor attól vörösödik mert a frekvenciája állandó. Csak hosszabb utat tesz meg 1 sec alatt és ezért a hullámhossza nő, ezért lesz vörös.

bnum, a fotonnak zuhannia kell a Föld felé, függetlenül a tömegétől..
Na, rendben lesz ez..

bnum2
2010. 04. 29. 23:05

Igen. te biztos tudsz. csak azt se tudod mit beszélsz.

Ellen példát hozzál, ami nem valamihez képest mér! :O)
Igaz a mérés során mindig valamihez hasonlítjuk az értéket...
soosmik
2010. 04. 29. 22:53

Nem létezett, igy a kérdés értelmetlen, ma is van észlelhető gammasugárzás, ez is fűti a csillagok közötti teret.
Privát Emil
2010. 04. 29. 22:43

Írok egy kérdést:

A hajdan állítólag létezett, és egykoron felénk megindult gamma-fotonok energiájának döntő része mire fordítódott útjuk közben?
Privát Emil
2010. 04. 29. 22:40

"mi nem tudunk energiát mérni."

Kikre céloztál? Magadra és közvetlen rokonaidra?
Privát Emil
2010. 04. 29. 22:35

"Majd ha visszahoznak egy GPS órát akkor megbeszélhetjük a dolgot. GPS órát soha nem hoztak még vissza, ezért csak képzelődsz."

GPS óra visszahozás helyett több GPS óra feljuttatása történt.
Ez neked miért nem jó?

Írok egy scifi -t:
Az első feljuttatott GPS órával együtt felkerült baktérium így szólt odafenn: Amíg nem juttattak fel az én gravitációs potenciálomra egy másik GPS órát is, addig azt fogom terjeszteni a weben, hogy a relativitáselmélet zöldség.

A baktérium később észrevette, hogy van már másik GPS óra is az ő gravitációs potenciálján. Megvizsgálván a másik órát megállapította, hogy súlyosan tévedett, s úgy döntött, hogy végleg felhagy a relativitáselmélet pocskondiázásával...
hanjó
2010. 04. 29. 17:59

"A fény semmiképpen nem gyorsulhat c a sebessége. Viszont vörösben eltolódik a frekvenciája."
- Kék felé tart.
tkoz
2010. 04. 29. 17:32

Pound & Rebka kisérlet ezt bizonyitotta 1959-ben.
tkoz
2010. 04. 29. 17:31

A fény semmiképpen nem gyorsulhat c a sebessége. Viszont vörösben eltolódik a frekvenciája.
bnum2
2010. 04. 29. 17:25

Ezért nem gyorsulhat a Föld, sem más, a Földnél nagyságrendekkel nagyobb tömegű égitest felé haladva


Mi volt az a "bizonyíték" a fényelhajlásával kapcsolatban?
A fény a Nap tömegközéppontja felé hajlik.
Nem szimpátiából, hanem a gravitáció miatt.
Tehát a fotonnak zuhannia kell a Föld felé, függetlenül a tömegétől, ami amúgy se befolyásolja a gyorsulását.
Az igaz, hogy a sebessége miatt nincs túl sok ideig a gravitációs térben, ezért a "zuhanása" kevés, de nem nulla és a sebessége se nő.

Naszvadi
2010. 04. 29. 17:01

Keversz két dolgot:
az egyik az a feltételezés, hogy a fotonnak nincs tömege,
a másik az, hogy miként hat a gravitáció a fénysebességgel haladó objektumra.
Megfigyelt jelenség, hogy egy tömeggel bíró objektum hatással van a mellette elhaladó másik objektumra. A makroszkópikus objektumok esetében ez a "szokványos" tömegvonzás, aminek a törvényeit már ismerhetjük. A foton esetében ez a jelenség hasonlóan megfigyelhető, és a hatásmechanizmusa is lehet ugyanaz, mint a "nagy" objektumoknál.
A két objektum esetén a gravitáció hatására megnövekszik az objektumok mozgási energiája.
És ugyanez történik akkor is, ha az egyik objektum egy foton.
Az egyetlen különbség az, hogy a gyorsító hatás a foton energiáját nem a sebességének a növelésével éri el, mert az lehetetlen, hanem olymódon, hogy megnövekszik a foton belső energiája, amit parasztosan a foton frekvenciájának nevezünk. (ha a fotont nem hullámnak képzelnénk el, hanem egy pörgettyűnek, akkor könnyebben értelmezhető ez a jelenség, mivel csak azt kell elképzelnünk, hogy a gravitáció felpörgeti a pörgettyűt)
Távolodás esetén meg csökken az objektukok energiája, s a foton esetében ez frekvenciacsökkenést eredményez.
Felvetődhet az a kérdés, hogy mi történik olyankor, amikor nem egymás felé haladnak az objektumok, hanem kitérő útvonalon. Ilyenkor megfigyelhető, hogy a mozgásuk nyomvonala elhajlik a másik objektum felé. Ez a jelenség a foton esetében is megfigyelhető. Ilyenkor is megváltozik az objektumok energiája. Nagy objektumoknál is megfigyelhető ez, s mellesleg még esetleg meg is pörgetik egymást. Na és a foton esetében? Na vajh akkor mi történik?
Ugyanaz? Miért ne?
Elminster
2010. 04. 29. 12:22

Nem reagáltál a Pound & Rebka kisérlet értelmezésére amely szerint a Föld felé eső fény GYORSUL !!! Ez a kisérlet mutatja a növekvő fénysebességet amikor a fény lefelé esik.


Legyél boldog: reagálok.

NEM GYORSUL!!!

Csak te nem vagy képes az eredeti kísérlet eredményeit helyesen értelmezni. Javaslom, hogy keresd elő a hivatalos tudományos publikációt, és másold ide nekünk okulásul, hogy pontosan hol és milyen nagyságú fénysebesség-gyorsulást írtak le a szerzők! (Na most aztán kezdődik majd a lapítás, ugyanis egy büdös szó sehol sincs a kísérletek eredményeiben semmiféle gyorsulásról, ergo nem is lehet ezt idézni.)
Anna Perenna
2010. 04. 29. 10:53

mármint a FÉNY nem gyorsulhat newtoni szabadesés következtében.....
Anna Perenna
2010. 04. 29. 10:51

"amikor a fény lefelé esik": Ennek szerintem azért sincs értelme, mert mivel a fotonoknak nincs tömegük, ezért a newtoni tömegvonzás sem lehet érvényes rájuk vonatkoztatva, mivel ha nincsen tömeg, akkor nincs is mit vonzania a Földnek. Ezért nem gyorsulhat a Föld, sem más, a Földnél nagyságrendekkel nagyobb tömegű égitest felé haladva "a szabadesés gyorsulásával"......
Elminster
2010. 04. 29. 09:07

odafent a Föld gravitációs kútjából kiemelkedve másként telik az idő.

Zöldség !!! Majd ha visszahoznak egy GPS órát akkor megbeszélhetjük a dolgot. GPS órát soha nem hoztak még vissza, ezért csak képzelődsz.

Nem is kell lehozni!
Mi a rákért tenne ilyet bárki is? Elegendő a jelenség megállapításához, hogyha a fény terjedési idejét is figyelembe véve a műholdon ketyegő atomóra még így is késik (vagy siet) a földihez képest, akkor létezik a jelenség, és az oka nem a fénysebesség változása vagy más hasonlóan obskúrus magyarázat, amit kínodban előrángatsz.
Az arxiv.org tömve van a jelenséget vizsgáló tudományos publikációkkal. Ennyi. Ha te ezt nem vagy hajlandó elfogadni, az a te bajod (ahogy a cigány mondja: "Nem vak ez a ló, hanem bátor!"), de másokat ne hülyítsél a téveszméiddel!

A fénysebesség változására pedig semmi (ismétlem SEMMI!) mérési tapasztalatunk nincs.

A Michelson interferométer NEM fénysebességmérő készülék !!!

Te még csak itt tartasz??????
Le vagy maradva, mint a borravaló! Vagy esetleg lehazudod a csillagos eget is, hiszen már többször az orrod alá dörgöltem Tom Roberts összefoglalóját arról a számtalan nulla-eredménnyel járó vizsgálatról, ami a témában Michelson-ék óta történt. Ezek független kutatók független mérési módszereken alapuló vizsgálatai, amelyek gyakorlatilag az mutatták ki, hogyha változna is bármit a fénysebesség, akkor annak az adott módszer tíz-a-mínusz-akárhányadikon hibahatáránál biztosan kisebb mértékűnek kell lennie.
Itt van még egyszer az összefoglaló, hogy még véletlenül se tudjad a tényeket elhallgatva a tévképzeteidet másokra erőltetni.
http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SR/experiments.html#Tests_of_Einsteins_two_postulates
Bár sok reményt nem fűzök hozzá, hogy képes vagy felfogni, hiszen Pound & Rebka kisérletet is szándékosan félreértelmezve lobogtatod, mint ahogy erre már többen is felhívták a figyelmedet.
astrojan
2010. 04. 29. 03:11

odafent a Föld gravitációs kútjából kiemelkedve másként telik az idő.
Zöldség !!! Majd ha visszahoznak egy GPS órát akkor megbeszélhetjük a dolgot. GPS órát soha nem hoztak még vissza, ezért csak képzelődsz.

A fénysebesség változására pedig semmi (ismétlem SEMMI!) mérési tapasztalatunk nincs.
A Michelson interferométer NEM fénysebességmérő készülék !!! Én a radírommal ha forgatom, 10 a századikon pontossággal ki tudom mutatni a semmit, hasonlóan az MM interferométerhez amikor forgatod.

Nem reagáltál a Pound & Rebka kisérlet értelmezésére amely szerint a Föld felé eső fény GYORSUL !!! Ez a kisérlet mutatja a növekvő fénysebességet amikor a fény lefelé esik.

A definíció el van cseszve, ami elég nagy Bay..

Anikó, PR-ről várom a véleményedet, ám..

bnum2
2010. 04. 29. 00:09

Ez egy rossz kérdés volt


Egyet értek. Ugyan is mi nem tudunk energiát mérni. Csak energia különbséget.
Ha a sebességed 999m/sec-re gyorsul és 1000m/sec sebességű lövedékkel lőnek rád, akkor kár meg kérdezni: hova lett a lövedék energiája?

Mi nem a lövedék energiáját, csak a mi energiánk és a lövedék energiájának a különbségét észleljük.
Közben a lövedék energiája nem változott.

"A hajdan állítólag létezett és egykoron felénk megindult gamma-fotonok energiájának döntő része mire fordítódott útjuk közben?"

Energiája nem változott. A megfigyelőhöz képest energiája lecsökkent, de ehhez neki nem, csak a megfigyelőnek kellett változnia.
Privát Emil
2010. 04. 28. 22:56

Ez egy rossz kérdés volt:
*Hová tűnt a hajdani (állítólagosan létező) - egykoron útnak indult - gammafotonok energiája útközben/időközben?*

Helyesbítem:
A hajdan állítólag létezett és egykoron felénk megindult gamma-fotonok energiájának döntő része mire fordítódott útjuk közben?
Privát Emil
2010. 04. 28. 21:48

A tér (vélt) tágulásának ideje alatt fotonok sokasága igen-igen nagymértékben "legyengült", ugye?
(gondoljunk csak arra, hogy az állítólagosan sokmilliárd éve még gamma kategóriájú fotonok mára kifejezetten "hidegekké" váltak)

Kérdés: Hová tűnt a hajdani (állítólagosan létező) - egykoron útnak indult - gammafotonok energiája útközben/időközben?

hanjó
2010. 04. 28. 21:25

Mindegy, hogy mi verődik vissza, az impulzusváltozás 2p.
előző 366/430. oldal 363 364 365 366 367 368 369 következő Ugrás a(z) oldalra