[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


TÖRTÉNHETETT-E MÁSKÉNT A VILÁGEGYETEM SZÜLETÉSE?

aszterix - 2007. 01. 14. 01:06 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 363/430. oldal 360 361 362 363 364 365 366 következő Ugrás a(z) oldalra
soosmik
2010. 05. 02. 23:04

Hülye seggfej írkáhatsz akármit, akiket idéztél azok is hozzád hasonló szánalmas fizikához nem értő hülyék. A fénytörés, a fény sebességét is mutatja a prizmáknál, vagy a lencséknél, ezt már Newton is tudta te tébolyultagyú elmebeteg állat.
Elminster
2010. 05. 02. 19:58

A fénysebesség sem állandó, még a frekvencia függvényében is változó.

Mint mindig, most sincs igazad. Több mérés is azt mutatta ki, hogy a fény sebessége NEM FÜGG a frekvenciájától. Ez TÉNY, amit még te sem tudsz lehazudni.
Itt vannak az említett kísérletek publikáció egy rövid értékeléssel:

Limits on Velocity Variations with Frequency

* Essen and Froome, The Velocity of Light and Radio Waves (1969).
For frequencies between 108 and 1015 Hz the speed of light is constant within 1 part in 105.

* Brown et al., Phys. Rev. Lett. 30 no. 16 (1973), pg 763.
For visible light and 7 GeV gammas the speed of light differs by at most 6 parts in 106. The speed of 11 GeV electrons is within 3 parts in 106 of the speed of visible light.

* Schaefer, Phys. Rev. Lett. 82 no. 25 (1999), pg 4964.
For photons of 30 keV and 200 keV the speed of light is the same within a few parts in 1021.

(Forrás: http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SR/experiments.html#frequency)
Privát Emil
2010. 05. 02. 14:10

"Hogy lehet a tömegnélküli semmit antennával polarizálni, úgy hogy azonos frekvencián két független információ is terjedhet? "

Eleve hibás a kérdés, ugyanis olyan, hogy semmi nem létezik.
Másrészt meglehetősen zavaros hogy "azonos frekvencián két független információ terjedhet".
Privát Emil
2010. 05. 02. 13:56

"Einstein idejében, vagyis a fotonelmélet keletkezésénél még nem volt a rádiótechnika sehol,"

Szokásos képzelődés. Tanulatlan primitív hőbörgő vagy. Marconi 1897-ben Tesla eredményeit felhasználva bemutatta, hogy rádiójelekkel lehet kommunikálni.
Einstein fotonelmélete ennél későbbi keletű.
soosmik
2010. 05. 02. 13:42

Egy nagyon fontos felismerése volt, " a természet egyszerüségre törekszik", más értelmes dolog nemfűződik a nevéhez. A fénysebesség sem állandó, még a frekvencia függvényében is változó. A hülye média csinált belőlle tudóst, nyomába sem léphet Tellernek, és társainak, köztük is Szilárd volt a legjobb.
hanjó
2010. 05. 02. 11:11

"Az állitólagos éternek sem volna tömege. ..."
- Mégis nyírófeszültséget kellene létrehozniuk benne a transzverzális elektromágneses hullámoknak, ugyanakkor az égitestek számára nem akadály.
hanjó
2010. 05. 02. 11:06

"Azért írtam antennarendszert ..."
- Azok detektor rendszerek, amelyek iránymérésre is alkalmasak lehetnek, de nem a klasszikus értelemben vett antennák.
Az antennából az elektromágneses tér keltette (nagyfrekvenciás) elektromos jel haladóhullámú tápvonalon keresztül jut el a vevőbe.
(Kiterjedt antennáknál - λ/4, λ/2 v. λ hossz - az elektromos térerősség komponens, keret- és ferritantennáknál a mágneses komponens játszik szerepet.)
bnum2
2010. 05. 02. 11:05

Rajtad meg látszik, hogy villanyszerelő voltál.
Beszélgetni az oszlop tetején csak magadba beszéltél, lefelé csak ordibáltál.
tkoz
2010. 05. 02. 10:58

Az állitólagos éternek sem volna tömege.
Tehát Einstein német volt úgy mint például Gauss. De attól hülyézheted például Gauss-t is hülyézték. Ma tehát a mai műszerek mérési pontosságával és technológiájával minden mérés eleget tett Einstein elméletének, Jánossi annó ezeket Lorentz elmélettel mind utánna számolta, eredménytelenül. Most látszik nagy fejlődés a mérési technológiákban. persze lehet téteket állitani . hogy mi lesz. Einstein marad, vagy bukik... de 100 évig igaznak bizonyult. Na ebben a korban ez szép én ugye megadnám ezért a tiszteletet Einstennek, akár mi is következik később.
soosmik
2010. 05. 02. 10:45

Azért írtam antennarendszert, mert ezt a földi atomrobbantások felderítésére fejlesztették ki, és a leírása több helyen megtalálható, akit érdekel olvassa el. Itt a lényeg az, hogy Einstein idejében, vagyis a fotonelmélet keletkezésénél még nem volt a rádiótechnika sehol, így a hülye bohóc sérült agyában született gondolat lett elfogadva a fotonelmélet mint fénysugárzás.
Itt a kérdés az, egy botantenna, vagy egy mobiltelefon antennájában a tömegnélküli semmi, hogy kelt olyan mágneses térerőváltozást amit a vevő feldolgozhat. Hogy lehet a tömegnélküli semmit antennával polarizálni, úgy hogy azonos frekvencián két független információ is terjedhet? Ez szakember számára nem kérdés, de a kecskehágó Privát, és a hasonló adottságú egyének számára talány. A vitázók legalább a gimnáziumi fizikát tanulják meg a nyolcvanas évek szintjén.
hanjó
2010. 05. 02. 10:00

"... gammasugárzásra is van vevőantenna rendszer. ..."
- Felhomályosítanál-e arról, hogy milyen az a 'rendszer?'

"... tömegnélküli fotonnak hogy van mágneses tere, és ez hogy gerjeszt áramot az antennában ..."
- Rosszul képzeltem azt, hogy lenne annyi sütnivalód, miszerint az említett mágneses térerősség komponens számodra azt jelentené, hogy elektromágneses térről (mező) van szó.
Ami meg a fotont illeti: hallottál-e a Faraday-forgatásról?

"... a tömegnélküli semmi nem kelt energiát ..."
- Maga energiacsomag, nem semmi.
Anna Perenna
2010. 05. 02. 06:27

Ha nem is "vevőantennarendszer", de pl. a környezeti radioaktivitás gamma-sugárzását valóban mérhetjük gamma-spektrométerrel, meg egyszerű GM-cső vagy szcintillációs számláló is kimutatja, csak azzal nem lehet különválasztani, hogy a radioaktivitás milyen arányban áll béta, illetve gamma-sugárzásból. Meg távoli objektumok, pl. gamma-viharforrások gamma-sugárzását is észlelhetjük megfelelő távcsövekkel, illetve műszerekkel......
hanjó
2010. 05. 02. 00:53

"Milyen adat kell neked? ..."
- Nekem tőled semmi, csak azt bátorkodtam megjegyezni, hogy nem láttam adatokat arra nézve, hogy pl. a Venus mikor zuhan a Napba.

".. Sőt, a bolygók holdjai is a bolygójukba... ..."
- Miért, azoknál nem lépnek fel árapály-erők?

"... szóval ne zagyválj itt nekem egyenletekröl, meg hasonló dolgokrol, ..."
- Tudatnám veled azt, hogy a Hubble-törvény nem zagyvaság.

"... nem lesz szükség arra, hogy ÉN magyarázzak el alapvető dolgokat. ..."
- Helyes, tartsd is csak meg értékes tudásodat ÉNedben.
Naszvadi
2010. 05. 01. 23:51

Nem csak az ábrándról tettem említést, hanem egy feltételezett módról illetve okról is arra vonatkozóan, hogy miért és hogyan csökken a foton energiája.
Igaz, nem fejtettem ki részletesen, de illetlenségnek tartottam megismételni azt, amit korábban már leírtam.
Ha hiányolod, akkor mégis ismétlem önmagam, tehát:
A foton munkát végez akkor, amikor eltéríti az őt az útjából kitérítő objektumot. (Csak a szimmetria kedvéért, no meg a hatás - ellenhatás páros teljességének kedvéért fel kell tételezzem, hogy ha az objektum eltéríti a fotont a haladási irányából, akkor a foton is azonos mértékben elmozdítja az objektumot a fotonpálya felé.)
Tehát az energia nem vész el, hanem átalakul a fotont eltérítő objektum mozgási energiájává.
Naszvadi
2010. 05. 01. 23:43

Bizonyára nem vetted észre, hogy beleírtam a feltételezett okát a fáradásnak.
Csak az én hibám lehet, hogy nem emeltem ki eléggé.
Tán ha megnéznéd, és meggondolnád!
dara dara
2010. 05. 01. 23:05

Milyen adat kell neked? Most kezdjek neki este 11 órakkor vaskos könyveket bújni, meg adatokat keresni neked? Meghát amúgyis, mi a fenének? Ha kézbeveszel égimechanikárol szóló könyveket, ott olvashatod fehéren-feketén, hogy: "Az ürben kerigő testek előbb-utóbb, évmilliók-évmilliárdok alatt spirális pályán mind belezuhannak a napba"...Sőt, a bolygók holdjai is a bolygójukba...Az, most hogy TE leálsz itt egyenletmegoldásokat követelni, meg adatokat követelni, kicsit szánalmas...Mondom: Jól látható az mindig, hogy valaki képben van-e azzal kapcsolatban amihez hozzászól, avagy nincs...Pl a Holdra ható árapályhatást még egy középiskolás tudásszintjével rendelkező is tudni szokta...Te jól láthatóan most hallottál erröl először...Na, szóval ne zagyválj itt nekem egyenletekröl, meg hasonló dolgokrol, először az alapdolgoknak nézz utána...Aztán ha majd ez megtörtént, akkor nem lesz szükség arra, hogy ÉN magyarázzak el alapvető dolgokat...Addig meg társalogjál itt, a nagytudásu hülyeemilkével...Jó társaságban leszel...
Privát Emil
2010. 05. 01. 22:59

Minden világos, tehát börtönből írogatsz, ahol a rendszergazda úgy állított be minden gépet, hogy még szöveget se lehessen "zsebbe" másolni, azaz nálatok könyörtelenül tiltják a "vágólap" használatát ...

Rendben, tudomásul vettem. Megjegyzem magam is voltam már hasonló szituációban, de meg kell mondjam, hogy antipatikus rendszeradminisztrátorunk tök váratlan elhúnyta óta már nem.
hanjó
2010. 05. 01. 22:39

Megismétlem: nem hallottam adatot.

"... a fény terjedési sebességének lassulásárol is most hallottál az előbb..."
- Ki mérte azt ki?

"... a Holdra ható, árapályerő okozta gyorsitásrol is? ..."
- Lapozz vissza, csak megjegyeztem azt, hogy a Hold távolodik.

"... bizonyos ismeretszint alatti fórumtársakkal nincs sok türelmem vitázni. ..."
- Nem is szabad, mert összetévesztenek vele, de ha megoldottad az előbb említett differenciálegyenletet, akkor nyilatkozz az Univerzum tágulásáról.
Privát Emil
2010. 05. 01. 22:37

"Nemtudok belinkelni cikkeket ide, te ökör..."

Miért nem, én ökör?
Privát Emil
2010. 05. 01. 22:29

"csak annyit írtam, hogy a DOPLER HATÁSRA ESETLEG!! AKADHATNAK MÁS MAGYARÁZATOK IS, MINT A GYORSULVA TÁGUL" VILÁGEGYETEM.."

Remélem még jókor szólok, hogy a VE tágulásáról szóló elmélet taglalta vöröseltolódás magyarázata (vélt magyarázata), és a
Krisztian Doppler által hajdanán leírt hatásé nincs köszönő viszonyban egymással.
előző 363/430. oldal 360 361 362 363 364 365 366 következő Ugrás a(z) oldalra