[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


Einstein buktája

Socratus - 2007. 04. 27. 17:52 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 499/1057. oldal 496 497 498 499 500 501 502 következő Ugrás a(z) oldalra
hanjó
2011. 06. 10. 23:34

Szállok is magamba', mint a megkésett vadlúd télen!
(Itt volt a nagy alkalom betársulnunk az igazított természeti állandóba, s lám: elszalasztottuk!)
hanjó
2011. 06. 10. 23:37

Még az sem indokolja azt, hogy erőszakot kövessenek el a fizikán.
astrojan
2011. 06. 11. 01:17

Köszi, nem értik "egészen" a működést, hja igen, ezt jól megfogtad, nem értik a legcsekélyebb mértékben sem, nem tudják mi az amiről beszélnek, viszont kibeleznének bárkit aki esetleg érti. Büszkén hirdetik,

"a relativitáselmélet egy matematikai leirása a nemtudom minek. De nem is érdekel."

Azzal azért nem értek egyet, hogy ez csak kommunikációs hiba lenne, mert emiatt teljesen abszurd lett a kozmológia. Logikátlan és a természettudományok megcsúfolása ami az elméleti fizikában zajlik. Minél nagyobb ostobaságot sikerül kitalálni annál többen elhiszik, hogy a természet abszurd és pl a bránerek ütközése párhuzamos meg merőleges Univerzumokat szül ahova féreglukon keresztül lehet átlátogatni de csak legfeljebb fénysebességgel és ha keddre esik.
Azt még hozzátenném, hogy én átlátok a falon ! nagy Á-t.

cyprian
2011. 06. 11. 09:11

Még az sem indokolja azt, hogy erőszakot kövessenek el a fizikán.


Egy dilettáns semmiféle erőszakot nem tud elkövetni a tudományon. Saját szórakozására többnyire négy alapművelettel játszadozik a képletekkel, ennyi az egész. Az a buta, aki ezt véresen komolyan tudománynak tekinti. Kívülről nézve az a nevetségesebb, aki a dilettáns hibáin dühöng, ezt hidd el nekem.
A dilettáns szórakozik a fizikán, és ez jobb, mint aki kerüli, mert gőze sincs hozzá.

Sakkjátszmához hasonlítottam, ha valaki a négy alapművelettel szórakozik a képletekkel. Képzelj el egy sakkozót, aki a tartalékcsapatban az utolsó táblákon játszik. El tudod képzelni micsoda butaságokat lép, amikor élesben leutánozza a világbajnok változatát? Pedig ugyanolyan ügybuzgalommal teszi, ahogy mi itt vitatkozunk. Ugyaígy itt a fórumon vannak 1200 Élő pontszámú olvtársak és 1900 pontszámúak. A világbajnok 2800 pontszámú. A sakkörben igen nevetséges, amikor az 1900 pontszámú fikázza az 1200 pontszámút, és bizony lehurrogják őt a többi sakkozók, mert a sakkban ez erős sportsszerűtlenség. Szerintem itt is sportszerűtlen, legalább is én ehhez tartom magam.
cyprian
2011. 06. 11. 09:24

Ja! Nehogy magadra vedd, amit írtam. Neked le mertem írni, mert te türelmesebb vagy nálunk, engem is beleértve.
Bartimaeus
2011. 06. 11. 10:42

A sakkörben igen nevetséges, amikor az 1900 pontszámú fikázza az 1200 pontszámút, és bizony lehurrogják őt a többi sakkozók, mert a sakkban ez erős sportsszerűtlenség. Szerintem itt is sportszerűtlen, legalább is én ehhez tartom magam.

Oké, csak akkor az illető se állítsa azt magáról, hogy ő lesz a világbajnok, mert a többi sakkozó hozzá képest egy hülye... Ezesetben szerintem természetes, hogy először körberöhögik, később pedig lehurrogják, főleg, miután már a sokadik meccsét veszti el, de még mindig azt álltja, hogy ennek ellenére ő a legjobb...
hanjó
2011. 06. 11. 10:58

"Egy dilettáns semmiféle erőszakot nem tud elkövetni a tudományon. ..."
- Ez még csak dilettantizmusnak se nevezhető.

9900.-ban ezt írtam:
Szép dolog az új keresésének igyekezete, de ez jelenleg nem éppen a fizika fejlődéséhez vezető eset.
Az apropója ennek az, hogy 9861-ben a következő olvasható:

"... Ami mint tudjuk még így is száz milliószorosan pontosabb egybeesés mint Einstein jóslatainak legpontosabb egyezése a mérési adatokkal. ..."

Nincs itt semmi dühöngés, de azt se lehet korrigálatlanul hagyni, hogy tévhittérítvé váljék ez a topic.

Eszembe jutott egy régi vicc:
Egy ember utazik a vonaton és azt látja, hogy a vele szemben ülő utas időnként kivesz a zsebéből egy szelencét, abból egy csipet valamit és azt kiszórja az ablakon.
Erőt vesz rajta a kíváncsiság és megszólítja az uast:
- Elnézést kérek, megkérdezhetem azt, hogy mi van abban a szelencében?
- Bbozambó por.
- Mire való a bozambó por?
- Oroszlánok ellen.
- De hát errefelé nincsenek is oroszlánok.
- Nos, hát ez sem igazi bozambó por.
hanjó
2011. 06. 11. 11:02

"Ja! Nehogy magadra vedd, amit írtam.! Nehogy magadra vedd, amit írtam. ..."
- Attól nem kell tartanod.
Elminster
2011. 06. 11. 11:04

Egy dilettáns semmiféle erőszakot nem tud elkövetni a tudományon. Saját szórakozására többnyire négy alapművelettel játszadozik a képletekkel, ennyi az egész. Az a buta, aki ezt véresen komolyan tudománynak tekinti.


Köszönöm.
Számomra az eddigi hozzászólásaiból nyilvánvalóvá vált, hogy gezoo-mekkmester "véresen komolyan tudománynak tekinti" azt, amit művel. Mi tudjuk, hogy nem az. Így most köszönöm, hogy nálam finomabban, de azért te is elismerted gezoo-mekkmester ostobaságát.

Azonban van egy nagy hiányosság az álláspontodban.
Az Internet bárki számára lehetővé teszi az ostobaságai terjesztését, ami viszont már nem olyan veszélytelen dolog, mint aminek be szeretnéd állítani! Mert ostobasággal is lehet más álláspontját befolyásolni, és akkor végeredményül KÉT ostobát fogunk kapni. Ha ketten írják az ostobaságot, és meggyőznek még két alulfejlett logikájú embert, akkor már NÉGY ostobánk van. Szép új világ: irány a sötét tudatlan őskor!

Habár ez a fórum egy marginális hely, ahová szinte senki se néz be, azért engedtessék meg mindenkinek, hogy ha nyilvánvalóan hibás hozzászólásokat talál, akkor a helyes tudományos ismeretek védelmében megkritizálja és kijavítsa.
És valljuk be, gezoo-mekkmester (legyen bármekkora beképzelt nagy arca) ezidáig egyetlen "ötletében" sem volt képes helyes fizikai ismereteket írni, csak összezagyvált és hibásnak kiáltott ki olyan megalapozott fizikai ismereteket, mint például az árapály mechanizmusa, vagy a müonok relativisztikus viselkedése. Gézoo-mekkmester a hozzászólásai alapján egyszerűen INKOMPETENS a fizikában, úgyhogy senki nem hagyhatja szó nélkül, ha olyasmit állít magáról, ami a lehető legtávolabb van az igazságtól. Még akkor sem, ha ennek a fórumnak az olvasottsága (és hatása) meg sem közelíti azt, amit a default téveszme-terjesztők hisznek róla.
Petymeg
2011. 06. 11. 13:18

Az Internet bárki számára lehetővé teszi az ostobaságai terjesztését, ami viszont már nem olyan veszélytelen dolog, mint aminek be szeretnéd állítani!

Ez már alapvetően egy pszichiátriai eset. A mekkmesternél olyan mértékű lelki deformációt lehet tapasztalni amit tényleg kezeltetnie kellene. Azért sajnos nem ő az egyetlen. A megtéveszthető követők meg amúgy sem vágynak többre, mint amit gézoo "professzor úr" eléjük öklendezik.
cyprian
2011. 06. 11. 13:45

Miért nem tesztek olyan jellegű hozzászólásokat, amelyeket én tettem Einstein kiskönyvecskéjének idézésével? Miért nem léptek túl a hülyézésen?
Miért kell a dimenziókon rágódva hülyézni? Egyszerűen meg kell mutatni, mi az a képlet, amely mentén realitása van Gézoo elképzelésének: a kisugárzások frekvenciája hogyan viszonyul a gravitációs állandóhoz. Középiskolai felkészültség elegendő a megértéséhez.

A hülyézés a legjobb módszer arra, hogy egy gyermeket elriasszon a tudománytól, mert azt gondolja, milyen emberek művelik a fizikát? Jobb ha távol maradok tőlük. Ezzel több kárt tesztek, mint aki hagyja érvényesülni a naívitást.
caputo72
2011. 06. 11. 15:22

Cyprián igazad van. De azért van egy határ amikor már a legtürelmesebbeknél is elpattan a cérna. Azért mert szép szavakkal irja le, ugyanakkora surmó az eljárása, mint ha anyázna közben

Egyszerűen meg kell mutatni, mi az a képlet, amely mentén realitása van Gézoo elképzelésének: a kisugárzások frekvenciája hogyan viszonyul a gravitációs állandóhoz. Középiskolai felkészültség elegendő a megértéséhez.

Kiváncsi lennék neked sikerülne e? Már nem a megértés, hanem a megértetés. Gezooval mondjuk.
hanjó
2011. 06. 11. 15:32

"Miért nem tesztek olyan jellegű hozzászólásokat, amelyeket én tettem Einstein kiskönyvecskéjének idézésével? ..."
- Úgy tűnik, hogy nem követted a vita fejlődéstörténetét.
A vita ezzel kezdődött (9793.):

"... És ha felírom a délután emlegetett rel. Dopplerrel a k szorzó tényezőt
v= 1 cm/s sebesség változásra akkor egy érdekes számot kapunk eredményül:

k = gyök((c+v)/(c-v))-gyök((c-v)/(c+v))= 6,6743 E-11 valahonnan

nagyon ismerős volt ez a szám, na de honnan?

és találtam egy ismert k tényezőt ami szintén

k= 6,6743 E-11 [ m³/kg/s² ] és úgy nevezik, hogy gravitációs állandó.

Azaz ez 15 jegy pontossággal egyezést mutat.. ..."
- Majd kvázi felszólított arra, hogy szóljak hozzá:
--------------------------------------------------------
Gézoo___________________________________________________________2011. 06. 09. 08:51
Egyébként a #9793-at olvastad?

Mi a véleményed? Mekkora esélye van 15 számjegyű egybeesésnek?
9805.
--------------------------------------------------------
- Tehát nem problémát kívánt megoldani, hanem egy olyan abszurd állítást közölt, hogy a 'felfedezése' 15 számjegyre megegyezik az univerzális gravitációs állandóval.

Többször felhívtuk a figyelmét arra. hogy a két mennyiség dimenziója nem egyezik, továbbá a nagyságrendi egyezés csak a fénysebesség és az általa választott sebesség CGS rendszerben számolása miatt van.

"Miért kell a dimenziókon rágódva ..."
- Csak ezen keresztül lehetett rávezetni a téveszme mivoltára, de azt is csak ideiglenesen, íme:
--------------------------------------------------------
Gézoo ___________________________________________________________2011. 06. 10. 12:48
Vagy ha úgy gondolod, hogy:

A k' mégsem dimenzió nélküli mert:

"I [kg*m/s] # [ kg* / (m/s) / k ]

Akkor azt felelhettem volna, hogy szuper ügyes vagy!

Nagyon jó meglátás! k' dimenziója helyesen mi is lehet?
9921
--------------------------------------------------------
Legalább kétszer ajánlottam neki:
Javaslom, hogy fogalmazd meg a célodat, de körültekintően ám és ha értjük, látjuk értelmét, azután dugjuk össze fejeinket.

"... Egyszerűen meg kell mutatni, mi az a képlet, amely mentén realitása van Gézoo elképzelésének: a kisugárzások frekvenciája hogyan viszonyul a gravitációs állandóhoz. Középiskolai felkészültség elegendő a megértéséhez. ..."
- Apropos, frekvencia, 9901.-ben ezt válaszolja a kérdésemre:
"... Hogy mekkora frekvencia?

Mindegy.. Minden frekvenciára egyaránt ugyanúgy érvényes az összefüggés.

Sőt! Minden foton energiára és impulzusra szintén univerzálisan érvényes
"

Végül, nézd mit értél el a 9953.-ban tett hozzászólásoddal:
"Kedves Hanjó!

Összegezve:
"... Nagy örömömre szolgál, hogy nem találtál egyetlen hibát sem a levezetésben. ..."


Azt nemigen állíthatod, hogy hozzászólásoddal jobb belátásra bírtad.
dubito
2011. 06. 11. 15:37

Adorján,

azt hiszem ez egy kicsit túlzás. A húr elmélet fizikai és matematikai köntösbe bujtatott filozófia. Ezzel kár foglalkozni. Én csak amatőrködöm a csillagászatban, de elég nagy nevű egyének, ha megkérdezik tőlük, mi a véleményük a húrelméletről elzárkóznak udvarisan vagy azt mondják nem értenek hozzá.

Annyi igazad lehet, hogy a fizika mára elveszítette a szemléletességét és ezzel sokan visszaélnek.

Csak az a baj, hogy erről nem annyira Einstein és kicsit valóban misztifikált elmélete a ludas, hanem inkább a kvantum fizika.

Valamelyik hires kvantum fizikus nyilatkozta: "egy izben az irták az újságok, hogy a relatvitás elméletét csak 3 ember érti. Én ezt nem hiszem. Mikor megalkották valóban csak egyetlen ember a szerző értette, de később, mikor nyilvánosságra került egész biztosan sokan, többen mint 100-an is megértették azonnal.... de a kvantumfizikát senki sem ÉRTI...

Ö csak tudhatta kvantum fizikus volt!!

Tudod mi volt a jelszavuk? én is meglepődtem: "Számolj és pofa be" (angolul volt, valami count és shut up!)

Az M -elmélet sokak szerint a MÁGIA szó rövidítése.

Szemléletes nem lesz már soha a fizika. De ha belegondolsz sohasem volt igazán szemléletes. Melléktudománya a metematika egyes emberek részére felfoghatatlan (nők örökítik a matematikai képességet... szóval, ha okos gyereker akarsz, matematikus hölgyet vegyél feleségü!). A papa nem tudja átörökiteni a matekot!

A gravitáció régen is ma is rejtély.... nekem külön véleményem van... azt hiszem a kisebbségben lévő hollandnak lesz igaza. NINCS IS! Azért nem lehet megtalálni. Azaz rossz helyen keresik. Nem nap okozza (ebben igaza van Einsteinnek!) dehogy a téridő okozná hm hm. Persze ez azért nem olyan lényeges, a képletek jók, számolni lehet az elmélettel. Értelmes ember nem vitatkozik fizikussal a képletek szintjén. Ott nem lehet hibásan írni semmit, mert valamelyik fizikus, ha 20-30 év múlva is, de kideríti (Neumannról is kiderült, egyszer melléfogott... 20 vagy 30 év után!)

Szerintem nem is a téridő okozza a gravitációt az valószinűleg a még abban az ismeretlen 95%-ban van , ami alkotja az univerzum LÉNYEGÉT.. és a nem 5 %-ban!!

De minek keresni, a z OKOT Newton is jól el volt nélküle és remekül kezelik a fizika egyenletek a mai felfogást is. Bár meggyőződésem nem a relativitás az utolsó fizikai elmélet, de a következő alighanem még szörnyűbb lesz!

Valamikor "ismeretlen" föd volt Afrika nagy része. A térképeket rajzolók beírták: "Itt laknak az oroszlánok"...Mi is így vagyunk a sötét anyaggal és energiával. Halvány fogalmunk sincs róuk, de nem oroszlánt írunk, hanem húrelméleteket.

Az oroszlánok is többesszámban voltak. Nincs semmi új a nap alatt!


Elminster
2011. 06. 11. 17:11

Miért nem tesztek olyan jellegű hozzászólásokat, amelyeket én tettem Einstein kiskönyvecskéjének idézésével?

Most mond meg őszintén: mi a búbánatos köze van egy 1 cm/s sebességű mozgás relativisztikus doppler tényezőjének (vagy istentudja miének) a gravitációs állandó kg-m-s rendszerben érvényes értékéhez?
Mi az általános érvényű fizikai összefüggés a kettő között?
Semmi.
Akkor pedig fölösleges etetni a trollt, és simizni a buksi fejét, hogy "ügyes volt gézoo!"

Miért kell a dimenziókon rágódva hülyézni?

" barátom!
Ha már a dimenziók se passzolnak, akkor az nyilvánvalóan mutatja, hogy az egész alapjaiban hibás.
Tudod, az iskolában nem hiába tanítják meg a fizikaórákon a dimenzióanalízist. Az egyik leghatékonyabb ön-ellenőrző módszer! Ha már a dimenziók se passzolnak a levezetésben, akkor a számszerű ellenőrzés tök fölösleges, ott generális hiba van.

Egyszerűen meg kell mutatni, mi az a képlet, amely mentén realitása van Gézoo elképzelésének: a kisugárzások frekvenciája hogyan viszonyul a gravitációs állandóhoz.

Nagyon naiv vagy, ha azt hiszed, hogy az általad talált "valami" fizikai jelentéssel bíró kapcsolatban van azzal a számbűvészkedéssel, amit gézoo elkövetett a négy alapműveletre alapozva, ahogy azt te helyesen észrevetted. Kétlem, hogy gézoo-mekkmester fejében megfordult volna akár egyszer is a gravitációs vöröseltolódás, amikor a "világraszóló felfedezését" megtette. Ő csak összeszorzott, meg osztott néhány számot, mert csupán ennyi telik tőle. Ami kicsapja a biztosítékot, az az, hogy ezt a "produktumot" úgy próbálja beállítani a hazug gézoo, mintha valami forradalmian új felfedezés lenne. Nem az. Csak zagyválás.

A hülyézés a legjobb módszer arra, hogy egy gyermeket elriasszon a tudománytól, mert azt gondolja, milyen emberek művelik a fizikát? Jobb ha távol maradok tőlük.

Aki hülye, az hülye. Engedtessék meg, hogy ez kimondható legyen.
Egyébként pedig minden gézoo-cáfoló minden esetben ellenőrizhető hivatkozásokat szokott hozni a cáfolat igazolására. Az érdeklődő laikus az általuk adott úton saját maga megismerkedhet igazoltan helyes fizikai ismeretekkel.
Egyébként pedig te magad írtad, hogy ami ilyen fórumokon megy, az nem a "fizikai művelése", hanem csak "szórakozás". Ehhez csatlakozom én is minden alkalommal, amikor amellett, hogy megkérdőjelezem gézoo-mekkmester kompetenciáját, és így remélem, hogy kritikusabb hozzáállást váltok ki az írásait olvasókból, egyetlen alkalmat nem szalasztok el megmutatni azt, hogy a kedves érdeklődők hol találnak tudományosan helyes fizikát.
Mert, hogy gézoo hozzászólásaiban nem fognak találni, az biztos, mint a halál...
cyprian
2011. 06. 11. 17:14

Ide bárki írhat, joga van hozzá. Akiknek nem tetszenek Gezoo hozzászólásai, alakítsanak nyílt csoportot, "mindenki jöhet csak Gezoo nem!" közös nyilatkozattal :)
Szerintem ez a megoldás.
cyprian
2011. 06. 11. 17:21

Szerintem egy ilyen fórumra az kiváncsi, aki tanulni akar valamelyest. tehát nemcsak a vitapartnernek ír az ember, hanem a passzív olvasónak is. Elsekélyesedik a vita, ha hiábavalóságokon rágódik itt mindenkinek. Miért válaszolsz, ha néhány szóváltás után kiderül, nincs értelme a meggyőzésnek?

A heves viták és anyázások a zárt fórumra valók.
Elminster
2011. 06. 11. 17:23

Ide bárki írhat, joga van hozzá.

...ha és amennyiben képes a kritikát elviselni.

Ki ostobaságot vet, lesújtó kritikát arat.
cyprian
2011. 06. 11. 17:24

Ha méltatlannak érzed magadhoz, nem kell válaszolni és passz. Nyilván nem tudod követni mikor hallgatok, de ezt sokszor teszem :)
Elminster
2011. 06. 11. 17:26

A heves viták és anyázások a zárt fórumra valók.


Valójában oda sem.
Mint már kifejtettem, részemről például csak a nagyképű ostobaság kapja meg az őt megillető minősítést. Ez a kombináció menthetetlen, mivel a nagyképűsége akadályozza az ostobaságának a megszüntetését.
Marad a hülyézés.
előző 499/1057. oldal 496 497 498 499 500 501 502 következő Ugrás a(z) oldalra