[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


Einstein buktája

Socratus - 2007. 04. 27. 17:52 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 505/1057. oldal 502 503 504 505 506 507 508 következő Ugrás a(z) oldalra
Gézoo
2011. 06. 12. 23:46

Értelmetlen veled beszélgetni. Miért tenném?
Izsák1
2011. 06. 12. 23:48

De gézám! miért éppen a Föld nevű bolygót húznám?
Lehet, hogy jó helyen, jó időben, épp ott és amikor ahol a Hold a zeniten van, a haverom, a Holdbéli csónakos a Holdról méregeti a halamat. Vagy valahonnan valami háromszemű, hétkarú szörnyeteg. Csak arra kell figyelniük, hogy az erőmérő rögzítő kampójára akkora, és olyan irányú erőt fejtsenek ki, hogy az nyugalomban maradjon.
És ebben igazad van, épp ezt magyrázom:
A két erő egymástól független.

Nos gézám, tovább sumákolsz, vagy válaszolsz a kérdésekre?
Megáll-e a levegőben felfüggesztés, alátámasztás, stb. nélkül a terhelt erőmérő?
Mire hat Newton III törvényében az erő és az ellenerő?
Leesik-e Gézoo a toronyból?
bnum2
2011. 06. 13. 00:05

Megáll-e a levegőben felfüggesztés, alátámasztás, stb. nélkül a terhelt erőmérő?

A mért tömeg és az erőmérő közti gyorsulás különbség hatását méri.

Ha esetleg az űrállomáson akasztanád rá a halat, akkor megállna a levegőben,
majd ha esetleg az erőmérőt kb. 10m/s^2-el elkezdenéd gyorsítani, akkor még a megszokott súlyát is mérhetnéd. :o)
Bartimaeus
2011. 06. 13. 00:55

Az van, hogy nem érted.

Na jó, most untam meg a félrebeszélésedet.
hanjó
2011. 06. 13. 01:00

Jámbor lélek!

Te meg a 'beszélgetés'?
Már 9890.-ban leírtam neked a lényeget, de ezek szerint nem értetted meg.

∆G/G = 0,00067/6,67428 = 0,0001004
Tehát G-re öt értékesnek tekinthető számjegyet fogadhatunk el!

Akkor, ha G hibája 0,01 %-os, akkor lineáris művelet végzése után a belőle származtatott mennyiségé se lehet jobb.

Ide lökted ezt az ajdeblődséget:

"... Nos, igazából sokkal több értékes számjegy:

k=G/k'= 6,6712 819 015 597 169 084 155 250 043 382e-9 [s²/m²]
Valamint: k' értéke a Föld felszínén végzett mérések szerint:

K1'=0,010005498341239972944336908588978 és
K2'=0,010003489731770649344348082986163 érték között változik. ..."
- Attól, hogy öles hosszú számsorod lett, a hányadosod nem lehet pontosabb 0,01 %-osnál, ami azt jelenti, hogy a kapott k-t maximum 5 számjegyre fogadhatod el, de valójában még ennyi se, mert az indexes k is cipeli a hibáját, de azt sem adtad meg.

Tehát k = 6,6712e-9 [s²/m²] és "k = 6,7e-13 [s²/m²]

Pökhendiséged magyarázata pofonegyszerű: fogalmad sincs a hibaterjedési törvényről!
Bartimaeus
2011. 06. 13. 01:02

Hahahahaha... vicces vagy.. van itt három-négy, köztük te.. és ti vagytok a mindenki

Meg mindegyikünk összes tanára. Meg mindenki, aki a Wikipédiát szerkeszti. Meg a következő cikkek szerzői is.:
http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Eropar.htm
http://sdt.sulinet.hu/Player/Default.aspx?g=6df2bbbd-cb6b-48b1-aa69-6eaf0fac19f6&cid=b2aa3085-4deb-4354-bae3-62886819872c
http://hu.metapedia.org/wiki/Er%C5%91p%C3%A1r
Csak hogy néhány példát írjak.

Nagyon vicces ez a megalománia..

Igen, tényleg vicces, hogy pont te mondod, azokután hogy nemrég még nagyban hirdetted, hogy te most történelmet írsz:)

Ennél már csak az a viccesebb amikor közületek például Elmike mindenkinek azt írja, hogy kizárólag csak az adott emberke ért mindent fordítva..

Sokkal valószínűbb, mint hogy csak egyetlen ember (te) tud jól mindent.
hanjó
2011. 06. 13. 01:30


16 ló-e vagy sem?
Nahát akkor ...!
astrojan
2011. 06. 13. 02:56

Az még a baj a nyomó gravitációval, hogy túl jó..
Csak egyszerűen jó. A relelm tragikus hibáját a szingularitás mutatja, nyomó gravitációban NINCS szingularitás !!!!

A nyomó gravitáció határt tud szabni a fekete lyuk belsejében növekvő nyomásnak, bár ez a téveszme (a szingularitás) még a vonzó gravitációban sem alakulna ki a fekete lyuk belsejében.

A nyomó gravitációval csak egyetlen baj van, az hogy elfelejtették !!!!!

És foggal körömmel védik téves álláspontjukat a rel hívők, neked elmagyarázom, mert Te máris megérdemled, figyelj.

Emi bemásolt egy litániát pedig csak annyit kellett volna mondania, hogy szerinte a Föld fékeződne, mert szerinte ő ismeri a gravitonok tulajdonságait és szerinte ő bármit ki tud számolni. Nos, NEM ISMERI a gravitonok tulajdonságait, ebből következően semmit nem tud kiszámolni.

A gravitonok sebessége c négyzet (amely jelölés annyit tesz, hogy kb 5 vagy 6 nagyságrenddel nagyobb a sebességük mint a fényé), de lehet, hogy még ennél is nagyobb. A gravitonok nagyon nagy áthatolóképességűek és a kölcsönhatásuk mibenlétét a barionos anyaggal nem ismerjük.

A fentiek értelmében nem tudjuk kiszámolni valójában kellene-e, vagy mekkora mértékben kellene fékeződni a Földnek a gravitonokkal "szembe menve", mivel a Föld pályamenti sebessége, de még az abszolút sebessége is (= 370 km/s) elenyészően kicsi a gravitonok sebességéhez képest. A fékeződést a gravitonok sebessége alapvetően befolyásolja és a számításokat (Poincare, Feynman) legfeljebb fénysebességű gravitációra vonatkoztatták, tehát az Ő számításuk eleve téves. Annyit lehet tudni, hogy a sötét energia nem fékezi a Földet mérhetően !!

Poincare azt is kiszámolta, hogy a Föld felizzana keringése közben, ha nyomó gravitációs erőtérben mozogna. Igenám, de Ő azt gondolta, hogy ez az éter kemény, mert azt hitte, hogy a fény csak egy kemény éterben tud terjedni. Így ezt a bugyuta számolást ignorálhatjuk, mert az éter nem kemény és a fény nem egy közeg rezgése hanem c sebességre LASSULT graviton elemi részecskék által szállított elektromos töltésekből álló részecske. A 4 elemi részecske által alkotott fény egyenes vonalú pályán mozog és nem gömbszerűen terjed mint ahogy a kemény éter megpendítése által eleink elképzelték.

cyprian bedobta az Eötvös árnyékolási kisérleteket, de ezt itt elmulasztotta elolvasni, vagy csak nem értette: Az Eötvös kompenzátor nem alkalmas a gravitációs abszorpció vizsgálatára. Azért nem alkalmas, mert Eötvös durva logikai hibát vétett az okoskodásában, azt gondolta, hogy az egyik tárgy (a Nap) KIBOCSÁTJA a gravitációs sugarakat, míg a másik próbatárgy (a Föld) meg ELNYELI. Ezt nem tehette volna, mert a testek a gravitációs sugarakat vagy kibocsátják mindketten, vagy elnyelik de akkor is mindketten. A téves okoskodása miatt a felső szegmens árnyékoló hatását egyszerűen ignorálta mintha az nem számítana, tehát az árnyékolási kisérletei TÉVES eredményre vezettek.

Szóval tényleg úgy tűnhet, hogy a nyomó gravitáció túl jó, de csak egyszerűen jó, ez a gravitáció leírásának egyetlen logikus és helytálló lehetősége, legalábbis ennél jobbat még nem talált ki senki.

A relelm meg szolgáltatja a matematikai leírást (ie, a nyomó gravitációt írja le !!!) amit a fekete lyukak környezetében egy határoló taggal bővíteni kell, mert a fekete lyuk belsejében a nyomás nem nőhet nagyobbra mint a Világegyetem gravitációs sugárzásának a nyomása. Ez a nyomás horribilis, de nem végtelen, s így megszűnik a szingularitás bárgyú problematikája.

Olvasd el a fény linket, légyszi.
Gézoo
2011. 06. 13. 07:12

LAW I.

Every body perseveres in its state of rest, or of uniform motion in a right line, unless it is compelled to change that state by forces impressed thereon.

PROJECTILES persevere in their motions, so far as they are not retarded by the resistance of the air, or impelled downwards by the force of gravity. A top, whose parts by their cohesion are perpetually drawn aside from rectilinear motions, does not cease its rotation, otherwise than as it is retarded by the air. The greater bodies of the planets and comets, meeting with less resistance in more free spaces, preserve their motions both progressive and circular for a much longer time.
LAW II.

The alteration of motion is ever proportional to the motive force impressed; and is made in the direction of the right line in which that force is impressed.

If any force generates a motion, a double force will generate double the motion, a triple force triple the motion, whether that force be impressed altogether and at once, or gradually and successively. And this motion (being always directed the same way with the generating force), if the body moved before, is added to or subtracted from the former motion, according as they directly conspire with or are directly contrary to each other; or obliquely joined, when they are oblique, so as to produce a new motion compounded from the determination of both.
LAW III.

To every action there is always opposed an equal reaction; or the mutual actions of two bodies upon each other are always equal, and directed to contrary parts.

Whatever draws or presses another is as much drawn or pressed by that other. If you press a stone with your finger, the finger is also pressed by the stone. If a horse draws a stone tied to a rope, the horse (if I may so say) will be equally drawn back towards the stone: for the distended rope, by the same endeavour to relax or unbend itself, will draw the horse as much towards the stone as it does the stone towards the horse, and will obstruct the progress of the one as much as it advances that of the other.

If a body impinges upon another, and by its force change the motion of the other, that body also (became of the quality of, the mutual pressure) will undergo an equal change, in its own motion, towards the contrary part. The changes made by these actions are equal, not in the velocities but in the motions of bodies; that is to say, if the bodies are not hindered by any other impediments. For, because the motions are equally changed, the changes of the velocities made towards contrary parts are reciprocally proportional to the bodies. This law takes place also in attractions, as will be proved in the next scholium.
Gézoo
2011. 06. 13. 07:34

Eredeti Book I. 73. page:[url]
http://www.google.com/books?hl=hu&lr=&id=KaAIAAAAIAAJ&oi=fnd&pg=PA9&dq=newton+principia+The+Mathematical+Principles+of+Natural+Philosophy,&ots=ZbIMKQJ5lX&sig=0H8gGaV7PAHeY2SrTP9iIBYk_UM#v=onepage&q&f=true[/url]
Gézoo
2011. 06. 13. 08:19

Ahányan "idézik" Newton munkáját, annyian fogalmaznak más szavakkal, más értelemmel.

Az eredeti szöveg szerint:
http://www.google.com/books?hl=hu&lr=&id=KaAIAAAAIAAJ&oi=fnd&pg=PA9&dq=newton+principia+The+Mathematical+Principles+of+Natural+Philosophy,&ots=ZbIMKQJ5lX&sig=0H8gGaV7PAHeY2SrTP9iIBYk_UM#v=onepage&q&f=true

Szó sincs arról, hogy a "jobb sorba" kényszerítő erő vagy az ellenerőnek a támadáspontja melyik testen hat.
Sőt azt sem tisztázta, hogy amikor az egyik test hat a másik testre, akkor az erők melyike-melyik testre hat.

Az "utó-kór"-ban számos fordító a saját szája íze szerint hamisította meg Newton sorait.

Idiótábbnál idiótábban kicsavarva az eredeti sorok, szavak értelmezését.

A tényeknél maradva:

1. Minden test megtartja mozgásállapotát mind addig, amíg ennek megváltoztatására nem kényszeríti egy másik test okozta erő.
Az erőhatás megszűntével megtartja új mozgásállapotát.

2. A testre ható erő a test mozgásállapotát F=m*a függvények szerint változtatja meg. Illetve már tudjuk a relativisztikus feltételek között is érvényes: F=m*"rD(v)/k/s összefüggés szerint.

3. A testre ható erőnek mindig minden test ellenáll, de csak a tömegével arányos mértékben.

4. Több erő együttesen kifejtett hatásában az egyes erők függetlenek maradnak egymástól.

5. A centripetális erővel mindig a forgástengely irányába kell hatni a forgás fenntartásához.

6. Nem említette viszont azt a lehetőséget, hogy a testek egymásra hatása során az erők nem csak az egyenes vonalú mozgásállapot változást okozhatnak.

hanjó
2011. 06. 13. 08:47

"... LAW III.

To every action there is always opposed an equal reaction; or the mutual actions of two bodies upon each other are always equal, and directed to contrary parts. ..."
- A te állításod szerint pedig hogyan is működne:
"... Vagyis az összes rugós erőmérő a rá ható erő-ellenerő erőpár erőinek összege helyett csak a felét mutatja. ..."

Helyettesítsük be az állításodba az odavalókat:
"... Vagyis az összes rugós erőmérő a rá ható erő ( F ) - ellenerő ( -F ) erőpár erőinek összege
( F + (-F) = 0 ) helyett csak a felét ( 0/2 = 0 ) mutatja. ..."

Nos, mi a helyzet hát az alanyokkal, terjed-e már a hiba?
T
hanjó
2011. 06. 13. 08:50

"... Nem említette viszont azt a lehetőséget, hogy a testek egymásra hatása során az erők nem csak az egyenes vonalú mozgásállapot változást okozhatnak. ..."
- Ej-ej, de felületes volt, még ilyet!
Elminster
2011. 06. 13. 09:12

Ennél már csak az a viccesebb amikor közületek például Elmike mindenkinek azt írja, hogy kizárólag csak az adott emberke ért mindent fordítva..


Sokkal valószínűbb, mint hogy csak egyetlen ember (te) tud jól mindent.


Gézoo fütyörészve autózik az autópályán. Aztán eszébe jut a rádió, úgyhogy odahajol, bekapcsolja, és babrál egy kicsit, míg talál egy adót.
Megdöbbenve hallja a szpíkert:
- Mindenki vigyázzon, az ...... autópályán egy elmebeteg a forgalommal szemben száguld!
Erre gézoo felnéz az útra és elszólja magát:
- EGY elmebeteg?!?! Hülye vagy, itt MINDENKI szembe megy a forgalommal!

Gézoo
2011. 06. 13. 09:14

Megint trollkodsz..

Ha állításod igaz lenne, akkor az erőmérők mindig 0 nullát mutatnának.

De nem igaz az állításod, ezért az erőmérők mindig csak az egyik erőt mutatják.

Nos, mi a helyzet a felfogással? Fel tudod fogni?
Gézoo
2011. 06. 13. 09:14

Elmike, te mindenkinek azt írod, hogy ő jön szembe!
Tónibá
2011. 06. 13. 09:39

Géza!

A tehetetlenségi állandódról azt írtad a blogodban, hogy nem állandó. Akkor állandó vagy sem?
Gézoo
2011. 06. 13. 10:02

Üdv Tónibá!

A tehetetlenségi állandódról azt írtad a blogodban, hogy nem állandó. Akkor állandó vagy sem?

Miután a mindenkori mérce osztások nagysága függ attól, hogy a mérő eszközök milyen energia potenciálú térben vannak, természetesen csak relatív lehet minden "állandó" érték is.

Vegyünk egy példát!

A távoli űrben, a sugárzások forrásaitól nagyon messze, Földhöz viszonyítva álló test, órának járási sebességét sokkal kisebb mértékben lassítja például a gravitáció, ha a test tömege nagyon kicsi a Föld tömegéhez viszonyítva.

Így az ott mért egy méter hossza az a hossz, amit az ottani, kevésbé lassított óra szerinti t=1/299792458,108 [s] alatt tesz meg a fény.
Nyilván az az 1 méter rövidebb, mint a földi 1 méter, hiába áll az a mérce a Földhöz viszonyítva.
Azaz a Földdel egy IR-ben nyugvó mérce hossza rövidebb ha az energiamező nem lassítja annyira a folyamatokat.
Na jó, mondhatnád, hogy a mérce rövidebb, de az időszakasz is éppen annyira rövidebb azaz a hányadosuk állandó..

Csak hogy, a Földön a hosszmérce nem csak a fény sebessége miatt akkora amekkora, hanem a gravitáció erőhatása miatt is.

Ha egy rugó két végére teszünk egy-egy azonos nagyságú tömeget, és vízszintesen tartjuk a Föld felszínén, akkor a rugó két vége nagyobb távolságra van egymástól, mint akkor ha függőlegesen áll a rugó.
Minden anyag valamilyen mértékben rugalmas. Így a hosszmércék anyaga is.

Azaz ahol a gravitációs potenciál nagy, ott a mércék hosszának irányfüggése is nagy.
Ez a hatás nem csak a gravitációs sugárzásra érvényes, hanem minden energia sugárzásra.

Így ez a sugárzások okozta mérce méret torzulás és az időmérő eszköz járási sebességéből adódó méret együtt már nem ad azonos út/idő hányadost.

Ezért a relativisztikus Dopplerek különbözete eleve energia potenciál függő.
Azaz a tehetetlenség mértéke szintén energia potenciál függő.

Izsák1
2011. 06. 13. 10:07

gézám! tudsz válaszolni, vagy tovább sumákolsz?
(10082, 10076, 10073, 10069, 10055 és korábbiak)
Miért menekülsz, gézám, miért beszélsz mindig mellé, miért nem válaszolsz?
Nos?
hanjó
2011. 06. 13. 10:10

"... Ha állításod igaz lenne, akkor az erőmérők mindig 0 nullát mutatnának. ..."
- Pechedre ez pont a te állításod kritikája!
Nézz ide, mit förmedtél:
"... Vagyis az összes rugós erőmérő a rá ható erő-ellenerő erőpár erőinek összege helyett csak a felét mutatja. ..."
- És ezt annyiszor dörgölöm az orrod alá, ahányszor csak szóba kerül, amíg ki nem javítod.

Nos, mi a helyzet a az értékes jegyeiddel, csak a hiba terjed még?
Nagyon szófukar lettél megint e téren.
előző 505/1057. oldal 502 503 504 505 506 507 508 következő Ugrás a(z) oldalra