[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


Einstein buktája

Socratus - 2007. 04. 27. 17:52 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 214/1057. oldal 211 212 213 214 215 216 217 következő Ugrás a(z) oldalra
Anna Perenna
2009. 09. 25. 16:05

Még nem kaptam meg. Most publikussá tettem az e-mail címemet, lehet, hogy úgy nem megy át az üzenet, ha csak a "privát üzenet küldése" szövegre kattintasz rá. (Így én sem tudok üzenetet írni, mert a gépem nem engedi, hogy közvetlenül weblapról küldjek e-mail leveleket.....)
Elminster
2009. 09. 25. 16:52

Ahogy én látom, a wikin a képleteket a LaTex előírásai szerint kell megszövegezni text formában <math>...</math> tagek közé. Valahol biztos van egy részletes leírás a LaTex rendszer képletkezeléséről, úgyhogy én azt tudom javasolni, hogy vedd fel a kapcsolatot a magyar wiki közösséggel. Szerintem ők szívesen segítenek a szükséges anyagok előkerítésében, meg úgy általában is.
(A másik ötletem pedig, ha egy angol lapon megtalálod a képletet, akkor a szerkeszthető anyagából lelkiismeretfurdalás nélkül másold ki a <math> formulákat.)
Privát Emil
2009. 09. 25. 20:12

Köszönöm. (ninckem mögött remélem látod email címem)
Anna Perenna
2009. 09. 26. 21:43

Szeretnék kérdezni Tőled valamit "magánban". Kérlek, add meg az e-mail címedet, vagy küldjél egy (akár üres) levelet a nicknevem mögött látható e-mail címre. Köszönöm előre is!
demokritosz
2009. 09. 27. 20:26

Anna Perenna

Én is szeretnék tőled kérni valamit. Láttam, hogy az Indexen az MM kísérletes topicban is szoktál írni. Segítenél nekem kiszámolni, hogy ha ki akarnánk mutatni mondjuk 0,3 km/s éterszelet, ahhoz mekkora fényút kellene kék lézer használata mellett.
astrojan
2009. 09. 27. 23:19

Ha forgatni akarod az MM interferométert akkor akármekkora lehet a fényút, semmikor sem tudod vele kimutatni az éterszelet, mert erre a célra az MM interferométer nem alkalmas, az MM interferométer ilyen módon való használata hatalmas tévedés.

Tedd le az MM interferométert és NE NYÚLJ HOZZÁ, várjál vele akár évekig, csinálj az interferencacsíkokról percenként egy-egy felvételt, ekkor napi és éves ciklusokat fogsz látni. Ehhez nem kell nagy fényút, elég néhány méter.

Az éterszél 370 km/s, a Föld a Kráter/Leó csillagkép irányába száguld (COBE).

http://astrojan/nhely.hu/crt6.gif

http://astrojan/nhely.hu/silverth.htm

Elminster
2009. 09. 28. 00:09

Az éterszél 370 km/s, a Föld a Kráter/Leó csillagkép irányába száguld (COBE).


Ezerszer mondtam már neked, hogy NINCSEN Kráter csillagkép!!!!!!!!!!!!!

Az latinul Crater és magyarul pedig Serleg!

Amit pedig a COBE kimért a mikrohullámú háttérsugárzás anomáliájából, annak meg semmi köze az "éterszél" nevű szemfényvesztéshez.
astrojan
2009. 09. 28. 02:46

Az éterszél 370 km/s..

Azt elfelejtetted mondani, hogy az éternek nincs széle.. :))

http://astrojan/nhely.hu/crt6.gif

Elminster
2009. 09. 28. 08:47

Ja meg annyit, hogy a mikrohullámú háttérsugárzásban kimért CMBR dipól-anizotrópia ~627 km/s és nem annyi, amit évek óta az elcseseztt Silvertooth "éterszél" kísérlet igazolásaként lobogtatsz.

Idézet a wikiről:
From the CMB data it is seen that our local group of galaxies (the galactic cluster that includes the Solar System's Milky Way Galaxy) appears to be moving at 627 ± 22 km/s relative to the reference frame of the CMB (also called the CMB rest frame) in the direction of galactic longitude l = 276 ± 3°, b = 30 ± 3°.[Kogut, A.; et al. (1993). "Dipole Anisotropy in the COBE Differential Microwave Radiometers First-Year Sky Maps". Astrophysical Journal 419: 1-6. http://arxiv.org/abs/astro-ph/9312056]


Semmi "éter" meg benne való mozgás nincs a CMBR anizotrópiában. Egyszerűen a Föld az általános tértágulás mellett egy elenyésző lokális sebességgel is rendelkezik, amely a Lokális-halmaz és környezetének anyagcsomói összetett mozgásából adódik össze.
Ennyi az egész, és nem az, amit sugallni próbálsz, hogy "hűha a COBE kimutatta az univerzálisan nyugvó viszonítási rendszert, azaz van éter!"
Nincs.
Csak van egy hatalmas viszonyítási rendszerünk: a kozmikus háttérsugárzás. De ez sem kitüntetettebb semmivel a többi viszonyítási rendszernél, max a mérete miatt.
demokritosz
2009. 09. 28. 09:07

szia astrojan

"mert erre a célra az MM interferométer nem alkalmas, az MM interferométer ilyen módon való használata hatalmas tévedés. "

Lehet, hogy igazad van abban, hogy a Michelson-féle interferométer valóban nem alkalmas a mérésre. De a te indoklásod sajnos nem helyes. A fény futási idejének számításánál nem helyes az a megállapításod, hogy az éterszél ugyanannyit segít az odaúton a fénynek, mint amennyit hátráltatja a visszaúton.

Erre már többen is felhívták a figyelmedet. Ha gondolod bővebben is megbeszélhetjük.
Petymeg
2009. 09. 28. 09:53

De a te indoklásod sajnos nem helyes. A fény futási idejének számításánál nem helyes az a megállapításod, hogy az éterszél ugyanannyit segít az odaúton a fénynek, mint amennyit hátráltatja a visszaúton.


Nincs is ennél szebb, mint amikor holló a hollónak... :o)
demokritosz
2009. 09. 28. 11:06

Petymeg

Ez legyen a legnagyobb örömöd az életben...
demokritosz
2009. 09. 28. 13:30

astrojan

"A fény futási idejének számításánál nem helyes az a megállapításod, hogy az éterszél ugyanannyit segít az odaúton a fénynek, mint amennyit hátráltatja a visszaúton."

Vegyünk egy hasonló példát. Egy kajakos egy tavon evez. Előre megy 5 km-t, majd megfordul és visszatér az kiinduló pontra. Ez összesen, oda-vissza 10 km. Tegyük fel, hogy ezt a 10 km-t 60 perc alatt teszi meg a kajakos.

Most játszuk el ugyanezt egy folyón. A kajakos megtesz 5 km-t felfelé a folyón, majd megfordul, és lefelé evezve visszatér a kiinduló pontra. Ekkor szintén 10 km-t evezett.

Vajon hány perc alatt tette meg a 10 km-t a folyón? Szintén 60 perc alatt?

A te logikád szerint igen, hiszen éppen annyival hátráltatta a kajakost a sodrás felfelé menetben, mint amennyit a segített neki lefelé menetben.

Csakhogy ez nem igaz. A folyón az oda-vissz út megtételéhez szükséges idő mindig több mint 60 perc.
astrojan
2009. 09. 29. 00:13

Senki nem kérdezte, hogy a Local Group Galaxies hány km-es számított sebességgel rendelkeznek a CMBR-hez képest, ez lehet 627 km/s. Nem a megfelelő címszót nézted ki a wikipédiából. És az sem érdekel ebből a szempontból, hogy akármelyik szupercluster vagy akár a tau Ceti sebessége mennyi.

Én arról beszélek, hogy a FÖLD sebessége mennyi a CMBR-hez képest, mert ezt mérte ki a COBE és ez sajnos 370 km/s alá Krááter/Leóó.


demokritosz, ha kicsit tovább is olvastál volna akkor most talán nem vájnád a szememet :) http://astrojan/nhely.hu/morley.htm

...Ha nem számolunk a Lorentz transzformációval (bár ez a relativitáselmélet alapján nonszensz lenne), akkor a maradék kicsiny futásidő különbség a szerkezetet 90o -al elfordítva szintén megjelenik. Az interferencia szempontjából azonban teljesen mindegy, hogy az 1. sugár megy egy kicsit lassabban, vagy az interferométert elfordítva a 2. sugár megy ugyanannyival lassabban, ezért semmiféle csíkeltolódás NEM várható. A fénysugarak egyszerűen felcserélődnek.

Na erről a maradék kicsiny futásidő különbség-ről beszélsz Te. Nem szükséges megtárgyalni, valóban van futásidő különbség, de ezt forgatással nem tudod kimutatni.

Csak ha hagyod az MM interferométert békében forogni a Földdel együtt..
Vagy a Silvertooth..

Anna Perenna
2009. 09. 29. 05:58

Vigyázat! A latin Crater szó NEM krátert jelent magyarul, hanem Serleget! De mivel a Leo-t latinul írtad, helyesen úgy kellett volna írni, hogy "Crater-Leo".....
Elminster
2009. 09. 29. 08:58

Figyeld hülyegyerek, most már csak egyszer mondom el.

EZT MÉRTE KI A COBE:

Dipole Anisotropy in the COBE Differential Microwave Radiometers First-Year Sky Maps". Astrophysical Journal 419: 1-6. http://arxiv.org/abs/astro-ph/9312056


Ez pedig 627 km/s, és nem kevesebb.

Na, pofátlan, ugorj neki és hazugozzál le egy hivatalosan elfogadott tudományos publikációt a COBE által rögzített adatokról!
Elminster
2009. 09. 29. 09:03

Én arról beszélek, hogy a FÖLD sebessége mennyi a CMBR-hez képest, mert ezt mérte ki a COBE és ez sajnos 370 km/s alá Krááter/Leóó.


TE HÜLYESÉGET BESZÉLSZ!

Egy. A COBE csak az eredő össz-mozgást képes kimérni, a Földét külön nem. Az össz-mozgásba pedig beletartozik mindaz a mozgás, ami az univerzum tágulásától függetlenül ebben a lokális kavargásban zajlik.

Kettő. Nincs Kráter csillagkép. Nézz utána csillagászati anyagokban. Serleg van.
demokritosz
2009. 09. 29. 09:35

astrojan

Elnézést, hogy nem oolvastam tovább.

"...akkor a maradék kicsiny futásidő különbség a szerkezetet 90o -al elfordítva szintén megjelenik. Az interferencia szempontjából azonban teljesen mindegy, hogy az 1. sugár megy egy kicsit lassabban, vagy az interferométert elfordítva a 2. sugár megy ugyanannyival lassabban, ezért semmiféle csíkeltolódás NEM várható. A fénysugarak egyszerűen felcserélődnek."

Ez már teljesen igaz. Az elforgatás után pontosan ugyanaz a helyzet, vagyis a 90 fokkal elforgatott interferométer pontosan ugyanaztazt mutatja. Ez az interferométer szimmetriája miatt van, vagyis azért, mert a karok egyforma hosszúak.

És mi lenne, ha asszimettrikus interferométert készítenénk, amelynek az egyik karja jóval hosszabb, mint a másik?

Mi a véleményed?

Elminster
2009. 09. 29. 09:54

Mivel van egy kis hiba az előző publikáció PDF változatában, ezért itt egy másik, amelyik kimondottan a dipól anizotrópia pontos kimérésével foglalkozik:
http://arxiv.org/PS_cache/astro-ph/pdf/9609/9609034v1.pdf
Már az absztrakban ott van az utolsó előtti sorban:
627±22 km/s

Elismerem, hogy Astrojan-nak kínos a dolog, mert az általa büszkén lobogtatott első mérési adatok "alátámasztották" a szívecsücske (de egyébként elcseszett) Silvertooth-kísérlet eredményét.
Azóta a COBE adatainak felhalmozódásával pontosabb számításokat végeztek, és kétszer akkora sebesség mutatkozik, mint amit Silvertooth "kimért" anno. Szar ügy. De hát, ha Astrojan vette volna a fáradságot és a kritikáit is elolvasta volna a Silvertooth-kísérletnek, akkor nem tolta volna ilyen előtérbe, hogy most bebukjon vele.

Egyébként módosítanom kell, ugyanis a COBE adataiból ki tudták számítani külön a Föld Nap körüli keringési sebességét. Gondolom az évszakos plusz-mínusz eltérésből, ami a Naprendszer eredő sebességére rakódik rá.
Elminster
2009. 09. 29. 12:39

És mi lenne, ha asszimettrikus interferométert készítenénk, amelynek az egyik karja jóval hosszabb, mint a másik?

Semmi.
Ilyen elrendezéssel ugyanúgy nem mutattak ki semmiféle "éterszélt" vagy bármely olyan fizikai jelenséget, ami éter létére utalt volna.

Bármilyen meglepő is számodra, de már a tudósok ezt is kipróbálták:
R.J. Kennedy and E.M. Thorndike, "Experimental Establishment of the Relativity of Time", Phys. Rev. 42 400-418 (1932).
This uses an interferometer similar to Michelson's, except that its arms are of different length, and are not at right angles to each other. They used a spectacular technique to keep the apparatus temperature constant to 0.001°C, which gave them sufficient stability to permit observations during several seasons. They also used photographs of their fringes (rather than observing them in real time as in most other interferometer experiments). Their apparatus was fixed to the Earth and could only rotate with it. Their null result is consistent with SR.
előző 214/1057. oldal 211 212 213 214 215 216 217 következő Ugrás a(z) oldalra