English version   A Michelson-Morley kísérlet értelmezése


by Astrojan

A legújabb COBE mérések a Föld kb 380 km/s "abszolút" sebességű mozgását (= c/800) mutatták ki a mikrohullámú háttérsugárzáshoz képest. Ha olyan értelemben lenne az éterszélnek hatása a fényre mint ahogy Michelson feltételezte, akkor a négyszer tükrözött fénysugár az 1 m hosszúnak vett interferométer karon áthaladva a 8 méteres úton 16 mm -el kellene eltérülnie, tehát a fény el sem találná a tükröt...

A Michelson-Morley kísérlet gondolata alapvetően hibás, mert míg a piros fény szembe megy az éterszéllel addig a kék fény pontosan hátszelet kap, így amennyivel a piros fény lassabban megy a kék fény ugyanannyival megy gyorsabbanA fénysebesség csak az éterhez képest állandó. Ha az éter (amit DVAG -nak hívok) áramlik (pl. nagy tömegek közelében) akkor a mért fénysebesség a fény haladási irányától függően kisebb vagy nagyobb lesz mint c., s ezáltal a kétféle hatás csaknem kiegyenlíti egymást.
Ha nem számolunk a Lorentz transzformációval (bár ez a relativitáselmélet alapján nonszensz lenne), akkor a maradék kicsiny futásidő különbség a szerkezetet 90o -al elfordítva szintén megjelenik. Az interferencia szempontjából azonban teljesen mindegy, hogy az 1. sugár megy egy kicsit lassabban, vagy az interferométert a szokásos módon elfordítva a 2. sugár megy ugyanannyival lassabban, ezért semmiféle csíkeltolódás NEM várhatóA fénysugarak egyszerűen felcserélődnek mivel a fénysugarak egyszerűen felcserélődnek.

A Michelson kísérlet az éterszél kimutatására nem alkalmas.

Ezzel szemben, ha az interferométert nem forgatjuk és nyugalomban hagyjuk, akkor napi és éves ciklusokat lehet vele kimutatni, mert a Föld forgástengelye nem esik egybe az interferométer szokásos forgatási tengelyével. Tehát az interferométert másik tengelyen kell forgatni ahhoz, hogy mérjen is valamit. A forgatás tengelyének egybe kell esnie az egyik kar tengelyével !! Ekkor mérhető változásokat lehet detektálni (szerintem).

Végül de nem utolsósorban a DVAG nem vízszintesen "áramlik", hanem függőlegesen a Föld tömegközéppontja irányában. Ezt a hatást pedig a higanyon úszó interferométer vízszintes irányú forgatásával még akkor sem lehetne kimérni, ha a készülék egyébként erre alkalmas lenne.

Cirkulárisan polarizált Foton modellje 
Ez itt az éterszél...       Meg ez
A Michelson kisérletről       Téves számítások az MM értelmezésében       MM a Földsebesség meghatározására alkalmatlan       MM Revisited       MM false
Kitüntetett irány az Univerzumban? Szeksztáns (Directions in the cosmos)
Sagnac kísérlet
Silvertooth kísérlet
A Föld pályamenti sebességének mérése Michelson interferométerrel       Napi és éves ciklusok kimutatása álló (nem forgatott) Michelson interferométerrel

Vissza Anyag oldalra Back to Main Astrojan Tovább Silvertooth oldalra
 

Fotonmodell, Polarizált Fény Modell. A foton maga az anyag, 4 elemi részecskéből épül fel. Anyagi világunk a foton bomlásával alakul ki, mivel mindkét elemi részecskét tartalmazza a tükörképeivel együtt (a tükörképek sztereoizomerek). A kétféle elemi energiarészecske a graviton és az elektromos töltésrészecske. A tömeg tulajdonság akkor ugrik elő amikor az egymás körül keringő elemi részecskék tórusz felületet kialakítva körpályára állnak. A tóruszban egy graviton köröz fénysebességgel és körülötte elektromos töltésrészecske kering. A rendszer tehetetlensége okozza a tömeg tulajdonságot. Amikor egy gravitonpár töltésrészecske párt köt meg akkor a graviton kb millió c sebessége fénysebességre LASSUL és az maga lesz a fény.