[origo] címlap hírek levelezés internet előfizetés [OK.hu]


Ives-Stilwell kísérlet = abszolút mozgás

taxidrv - 2011. 11. 19. 15:20 Nyitóüzenet megjelenítése
előző 2/20. oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 következő Ugrás a(z) oldalra
Privát Emil
2011. 12. 18. 20:12

Ha újra születhetnék - egy idő után a talajművelést szegény apámra bízva - biofizikát tanulnék. Valamint igyekeznék nagyon-nagyon profi méréstechnikai szakemberré válni.
Privát Emil
2011. 12. 18. 19:55

Az a probléma - pontosabban egy probléma, hogy néhányan (vsz. nem túl sokan) elakadtunk egy fura problémánál, a relativitáselméletnél.

Mert őrültek vagyunk. Na jó, hát nem őrültek, csak mániákusak.
Sajnos, vagy nem sajnos - mi - férfiak (mármint közülünk egyesek) már csak ilyenek vagyunk.

(Ha nem volna szabad a Természet szörnyűséges törvényeiről beszélgetnünk, biztos, hogy megőrülnénk. Én ezt tudom!)
Privát Emil
2011. 12. 18. 19:32

"Szerencsére a harag visszafordítható :)"

Már nemegyszer elképzeltem, hogy egy bolygónkat érő iszonytató csapás után - vakon botorkálva szerencsétlen túlélőként - belébotlok valakibe, akit hajdanán nagyon ledorongoltam. Biztos, hogy elsírnám magam.
cyprian
2011. 12. 18. 11:33

Szerencsére a harag visszafordítható :)
Privát Emil
2011. 12. 18. 11:27

Igazad van. Borzasztóan sajnálom, hogy ocsmány módon viselkedtem.
bnum2
2011. 12. 18. 11:19

"Az életben négy dolgot nem lehet visszafordítani: az eldobott követ, a kimondott szót, az elveszett lehetőséget és az elmúlt időt."
Privát Emil
2011. 12. 18. 11:15

Bocsánatot kérek, szörnyű voltam. Dühömben írtam, de nem őszintén. Rémes.
bnum2
2011. 12. 18. 08:53

Ha volna beleszólásom, hogy holnap ki létezhessen...

Nekem van. Ettől a perctől számomra te nem létezel.
taxidrv
2011. 12. 18. 02:51

Az merőleges Doppler-eltolódás alkalmazásával megállapítható a másik rendszer órájának frekvenciája. A saját rendszerükben egy óraként alkalmazott atomot a másik rendszer mozgásának irányába és sebességére gyorsítva helyben előállítottuk a másik rendszer mását, majd a merőleges Doppler eltolódásból közvetlenül adódik az "elhangolódás" mértéke.
Privát Emil
2011. 12. 18. 01:30

Másik topikba is elküldtem majdnem ugyanezt, az ikerparadoxon téma kapcsán:
(A már gyorsulás-mentesen relatíve mozgókról lesz szó.)

A paradox megállapítás ez: Bármelyik relatíve mozgó rendszerből vizsgálva a másikat, az idő múlása abban - mármint a vizsgáltban - lassabbnak találtatik.

Szerintem eme "agyrém" hátterében az áll, hogy az elutazó testvér műszerei elhangolódtak az ő rendszerének gyorsulása folyamán - amit ő nem vesz figyelembe.
Nem veszi figyelembe, hogy elhangolódott műszerei (órák, ill. hosszmérő cuccok) alkalmatlanná váltak arra a célra, amire gyanútlanul/naívan használni próbálja őket.
Hibás eredményre jut, minthogy figyelmen kívül hagyja azt a körülményt, hogy saját mérőrendszere korábban gyorsult - míg a testvéréé nem gyorsult.
Ha a "standard" - spec.rel.-es idődilatációs képletet használja - az említett körülményt figyelmen kívül hagyva - természetes, hogy hibás eredményre jut.

Hibás ama következtetése, hogy az otthon maradt testvér rendszerében az idő lassabban múlik.

Ajánlás részemről:
Tudományos tétel/képlet használata előtt érdemes figyelembe venni, hogy mely körülmények közt érvényes csak.

Megjegyzésem: Előzmény is lehet ám körülmény!
Privát Emil
2011. 12. 18. 01:20

"s ezzel bomlik meg az idő szimmetria."

Az meg mi a fasz baszkikám?

Ha volna beleszólásom, hogy holnap ki létezhessen, rögtön intézkednék hogy neked ma este már ne jusson kaja.
Privát Emil
2011. 12. 18. 01:01

"Többször le lett írva: NINCS GYORSULÁS!"

Engem ez nem érdekel, magasról kakilok rá!
Leszarom hogy többször le lett írva. És ebben igazam van.

cyprian
2011. 12. 17. 22:54

A harmadik rendszerben mindkét iker idejét, útját ugyanazzal a mérőeszközzel mérjük. Szó sem lehet arról, hogy a mérési körülmények különböznének.
cyprian
2011. 12. 17. 22:32

Minden időt a harmadik rendszerben írunk fel, már hogy a fenében ne egyezne a két iker ideje a fordulópontban. Fogd már fel, hogy a harmadik rendszerben a klasszikus fizika szerint számolunk ki minden időt és utat. A klasszikus fizikában ugye minden esemény egyidejű. Ettől még az ikrek órái másképp járnak, ha egymáshoz hasonlítjuk az óráikat. Próbáld megérteni, hogy nem mondanak ellent egymásnak a fenti állítások.

Az lep meg téged, hogy át lehet számolni a két iker mozgását egyidejűségi grafikonra.
Elminster
2011. 12. 17. 22:06

Ettől még az ikrek órái különbözőképp járnak!!! Ezt még nem érti Elminster.

Bocs, de te állítottad hibásan, hogy ugyanúgy járnak.
Ezt te írtad a 336-ban:
3.)A távozó iker egyidejőleg visszafordul.

Bizonyára tudod, hogy visszaforduláskor mindkét iker órája ugyanazt az időt mutatja. Bocs, ezt mások kedvéért írtam.

Nem, nem ugyanazt mutatja.
Összevissza zagyválod a dolgokat a magad túlbonyolított módszerével, és így természetesen észre sem veszed, amikor hibás állításokat teszel.
NEM KELL harmadik nézőpontból vizsgálni az ikerparadoxont, mert UGYANAZT A FÖLDI KOORDINÁTARENDSZERBEN IS MEGTEHETED. A harmadik koordinátarendszered semmit nem tesz hozzá a dologhoz, csak olyan bonyolulttá teszi, hogy a gyakorlatlanabb már át sem látja. Így vagy vele te is: nem látod át, hogy tökéletesen felesleges a harmadik koordinátarendszerrel való bűvészkedésed.
cyprian
2011. 12. 17. 21:54

Nézd, van annyi tapasztalatom, hogy a relatív sebességek összeadási szabályait itt a fórumon természetesen szecskavágón kívül, csak Elminsternek van sansza használni. Enélkül értelmetlen minden vita arról, hogyan kell a specrelt átszámolni Lorentz-elvre, és ennek mi az értelme, van-e olyan haszna, hogy a fizika még jobban érthetőbbé válik.

Valójában állításod szerint ha egy második űrhajó távolodik a Földtől és az első űrhajótól (egyenletes sebességgel), és az azon tartózkodó megfigyelő figyeli a kettőjük helyzetét, az befolyásolja a két iker egymáshoz képesti korát.

Sajnosfélreérted, szó sincs ilyenről. Az ikrek közötti korkülönbség objektív, és független a megfigyelők helyzetétől és mozgásától. Nem azt vitatom, hogy az ikrek órája különbözőképpen jár, ezt csak Elminster magyarázza félre. Ha egy harmadik koordinátarendszerben írjük fel a sebességeket, ott a sebességek egyidejűségi grafikonba írhatók fel, de ezek a sebességek már eltérnek a relatív sebességektől. Ettől még az ikrek órái különbözőképp járnak!!! Ezt még nem érti Elminster.
Ha valaki ezt megérti, a specrelt is jobban érti.
Elminster
2011. 12. 17. 21:46

Nagyszerű, melyik inerciarendszerbe kell átszámolni?

Leírtam, egy olyan inerciarendszerre, amelyben a helyben maradó iker is egyenesvonalú, állandó sebességű mozgást végez.


Okés. Legyen akkor a mozgás sebessége nulla, a harmadik inerciarendszer pedig a Föld. Ennyi.
Ez is pontosan ugyanolyan "harmadik inerciarendszer", mint amit te emlegetsz, hiszen hozzá képes a földi iker inerciális mozgást végez. Speciel v=0 sebességgel, de attól az még inerciális!
bnum2
2011. 12. 17. 21:34

Hát Elminsterrel nem sokszor értünk egyet, de most igen.
Csak felesleges bonyolítás.
Kár vádolnod őt, mert ha kiszámolnád amit állítasz, akkor rájönnél, hogy ugyanazt kapod eredményül, csak bonyolultabban.

Természetesen nem számérték szerint, hanem azt, hogy a visszatérő iker kevesebbet öregszik, mint a Földön tartózkodó testvére.

Valójában állításod szerint ha egy második űrhajó távolodik a Földtől és az első űrhajótól (egyenletes sebességgel), és az azon tartózkodó megfigyelő figyeli a kettőjük helyzetét, az befolyásolja a két iker egymáshoz képesti korát.

Sebességedtől és mozgás irányodtól függően más mértékűnek láthatod az eltelt időket, de az értékük nem lesz azonos.
/Mivel a Föld egyirányú mozgását és az első űrhajó ide-oda mozgását nem tudod kikompenzálni/
cyprian
2011. 12. 17. 20:56

Nagyszerű, melyik inerciarendszerbe kell átszámolni?

Leírtam, egy olyan inerciarendszerre, amelyben a helyben maradó iker is egyenesvonalú, állandó sebességű mozgást végez. A számításhoz legalább ismerni kell a relatív sebességek összeadására vonatkozó szabályokat, enélkül ez nem érthető meg. Eddig feltételeztem, hogy Elminster ismeri, hiszen ez az alapokhoz tartozik. De a sok hetes értetlenkedését látva, talán nem is biztos, hogy használni tudja, talán ezért nem megy bele, és elintézi azzal az ürüggyel, hogy ez bonyolítás.
cyprian
2011. 12. 17. 20:51

Minden eseményt egy harmadik rendszer koordinátaidejével írunk le. Fel sem merülhet, hogy nincs egyidejűség, mert nincs másik rendszeridő, csak a harmadik rendszer ideje. Fogd fel már te szerencsétlen, hogy minden mozgást átszámoltunk egységesen a harmadik rendszer idejére. A vektorháromszög ekkor természetesen egyidejűségre vonatkozik. Milyen vektorháromszög? Hát ez az! El sem jutottál eddig a kérdésig.
előző 2/20. oldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 következő Ugrás a(z) oldalra